Izrada i cena nadgrobnih spomenika u Novom Sadu

Cena spomenika i kamenoresci u Novom Sadu

Novi Sad, kao i cela Vojvodina uopšte, poznati su kao sredina u kojoj se oduvek prepliću različite kulture i običaji. Ovaj prostor su naseljavali Srbi, Mađari, Austrougari, Nemci, Hrvati, Bosanci i drugi narodi.

S obzirom na svoj multietički i multikonfesionalni karakter, Novi Sad i cela Pokrajina su izazito bogati kulturno-istorijskim spomenicima izrađenim od kamena. Podizani su zavetni krstovi, sakralni i svetovni objekti, kao i nadgrobni spomenici. Zato i ne čudi što je kamenorezačka delatnost prilično razvijena grana privrede u ovom kraju.

Novosađani, tj. Vojvođani i danas imaju široku i šarenu ponudu kamenorezaca i nadgrobnih spomenika koje izrađuju. Ipak, činjenica je da mnogi od njih ne nude isti kvalitet usluge, niti su nadgrobni spomenici u pojedinim radnjama pristupačni prosečnom budžetu.

KAMENOREZAČKA DELATNOST U NOVOM SADU I OKOLINI

Kao i u većini drugih krajeva Srbije, u Novom Sadu se klesarstvo kao zanat vekovima razvijalo. U prošlosti se za izradu nadgrobnih spomenika koristio kamen iz centralne Srbije i drugih krajeva. Kamene stene su se obrađivale ručno i sam proces je bio vrlo zahtevan i težak. Vremenom su uvođeni novi alati i mašine, te je započeo uvoz granita i mermera, kao najkvalitetnijih i dugovečnih materijala za izradu nadgrobnih spomenika.

Pouzdani kamenoresci i kamenorezačke radnje u Novom Sadu.

Danas se na novosadskim grobljima mogu pronaći prilično stari spomenici ukrašeni verskim ili drugim simbolima, poput krsta, križa, Davidove zvezde ili zvezde petokrake, u zavisnosti od veroispovesti ili ideoloških uverenja pokojnika, tj. porodice koja je podigla spomenik. Mnoga novosadska groblja su pod zaštitom, kao spomenici kulture.

Klesarstvo je u novosadskom kraju onomad bio porodični posao. Mlađe generacije su od starijih nasleđivali radnje, znanje i veštine, ali su uvodile i inovacije kako bi olakšali proces obrade materijala, te bili konkurentniji na tržištu. Tako u Novom Sadu i mnogim delovima Srbije možete da pronađete kamenorezačke radnje koje već nekoliko decenija izrađuju kvalitetne nadgrobne spomenike.

Međutim, ovakvih, pravih kamenorezaca je sve manje. Iz posla ih istiskuju samozvani kamenoresci, koji ne znaju mnogo ili ništa o obradi kamena, ali znaju kako da svoje proizvode prodaju, uglavnom po što većim cenama, baš kao pravi trgovci preprodavači. Cenovnike formiraju tako da na uštrb kvaliteta nude trenutno vizuelno pristojan nadgrobni spomenik, iako će njegov izgled da se promeni već nakon prvih kiša, snegova, vetrova, izloženosti suncu i sl. Takvi kamenoresci zloupotrebljavaju činjenicu da je prilično lako obmanuti ljude koji naravno ne znaju mnogo o granitu i mermeru, tj. njihovoj obradi.

IZBOR KVALITETNOG GRANITA ZA NADGROBNE SPOMENIKE

Kao što smo pomenuli, na širem području grada Novog Sada posluje veliki broj kamenorezačkih radnji. Njihova ponuda je raznolika, pa tako možete da pronađete prilično jeftine, nešto skuplje nadgrobne spomenike, pa sve do bezobrazno visokih cena koje realno može da priušti vrlo mali broj ljudi. Zbog kombinacije uvek loše kupovne moći i visokih cena nadgrobnih spomenika, Novosađani radije biraju jeftinije proizvode koji tu cenu duguju materijalu lošijeg kvaliteta.

Nažalost, brojne kamenorezačke radnje koriste razne trikove da granite lošeg kvaliteta predstave kao kvalitetne tamne granite i tako sebi obezbede ekstra zaradu. Naime, na tržište Srbije i celog regiona uopšte, doprema se granit i iz Kine i drugih zemalja koje ne bije baš dobar glas kada je kvalitet granita u pitanju. Neretko se o poreklu sirovine, tj. rudniku iz koga potiče ne zna skoro ništa. Taj granit se doprema u kontejnerima koje naši kamenoresci-trgovci kupuju za male iznose a zatim taj kamen preprodaju po neuporedivo većim cenama, bilo u formi finalnog proizvoda ili kompletnih granitnih blokova koje drugi kamenoresci zatim koriste za izradu spomenika širom Srbije.

Taj granit se ulepšava, premazuje, negde čak uranja u ulje i sl. sve kako bi dobio tamniju boju i kako bi ga prodali kao kvalitetan crni granit. Dešava se da nadgrobna ploča posle požuti, zbog velike koncentracije gvožđa koji kamen sadrži. Pored toga, na tržištu se mogu naći i gotovi nadgrobni spomenici iz uvoza od istog kamena. Prava priroda tih granita se pokaže nakon godinu ili dve, kada sve mane izađu na videlo na groblju usled izloženosti različitim vremenskim uslovima. Osim toga, manjak kvalitetne obrade se primeti i tako što nadgrobne ploče ali i dodatni elementi, poput klupica, vaza za cveće i slično, nakon samo par godina počnu da pucaju.

Cena kvalitetnih nadgrobnih spomenika u Novom Sadu

Naravno da se ovakvim poslovima ne služe svi kamenoresci u Novom Sadu i drugim krajevima. Na sreću još uvek ima pouzdanih kamenorezačkih radnji koje pre svega vode računa o kvalitetu koji isporučuju svojim klijentima. Njih je, nažalost, sve manje, jer konkurencija koja nudi proizvode ispod svake cene ih je jednostavno ugušila. Nekolicina koji su opstali nekako uspevaju da balansiraju odnos kvaliteta proizvoda i razumnih cena. Takvim kamenorescima zaista treba odati priznanje.

KAKO ONDA IZABRATI NADGROBNI SPOMENIK?

S obzirom na širok izbor kamenorezačkih radnji i činjenici da nisu svi kamenoresci zaista majstori ovog zanata, danas u Novom Sadu niti u celoj regiji nije tako lako pronaći pouzdano kvalitetan nadgrobni spomenik, istovremeno po pristupačnoj ceni. Pošto se radi o većoj investiciji koja treba na duže rok da sačuva uspomenu na dragu osobu koje više nema, dobar savet da budete strpljivi i da odluku o izboru kamenoresca i materijala ne donosite preko noći.

Idealno bi bilo ukoliko lično poznajete poštenog kamenoresca koji drži do ugleda u zajednici. Ukoliko, pak, ne poznajete ni kamenoresca, a verovatno ni sam proces obrade kamena, evo nekoliko saveta na šta treba da obratite pažnju.

Obiđite što više kamenorezačkih radnji. Proverite ponudu u katalozima ali i na licu mesta. Raspitajte se o vrsti materijala kojim raspolažu, te obratite pažnju na to kako izgledaju ploče koje stoje izložene ispred radnje gde ćete lakše da uočite eventualne nedostatke na kamenu. Uporedite, zapišite šta vam svaka od tih radionica nudi i po kojoj ceni.

Drugi korak jeste da na groblju obratite pažnju na takve spomenike koji su postavljeni pre nekoliko godina. Ako kao laik golim okom primetite da ploča ima nepravilnosti ili da je promenila boju, izbegavajte tu vrstu materijala a možda i kamenoresca koji ju je obrađivao.

Osim toga, iz razgovora sa poznanicima koji su nedavno naručivali nadgrobni spomenik možete da saznate o njihovim iskustvima sa kamenorescima sa kojima su sarađivali.

Pronađite vreman i strpljenja i dajte si vremena dok ne složite sve zadovoljavajuće faktore. Nemojte da žurite s odlukom kako zbog lošeg izbora kasnije ne biste imali još veće izdatke, pored onih koje ste već platili. Osim toga, demontaža spomenika i dodatna obrada je proces koji će verovatno da naruši njegov prvobitni izgled. Jednom montiran, nadgrobni spomenik treba da stoji postojano decenijama, pa i vekovima u svom sjaju i postojanosti.