Izrada i cijena nadgrobnih spomenika u Bosni i Hercegovini

Izrada nadgrobnih spomenika na teritoriji Bosne i Hercegovine ima vjekovnu tradiciju, još od čuvenih stećaka iz 12. vijeka. Naša zemlja je nekada obilovala kvalitetnim kamenorezačkim radnjama u kojima su iskusni klesari obrađivali prvo pješčar a zatim i granit i mermer, poštujući tradiciju koju su naslijedili uglavnom od svojih očeva. Visok standard proizvoda koji su se plasirali na tržište bio je obavezan u svim granama industrije, pa tako i u specifičnoj industriji obrade kamena. Kamenoresci su bili pravi majstori svog zanata i mogli ste biti sigurni da ćete za svoj novac dobiti pouzdano kvalitetan nadgrobni spomenik, koji će vijekovima postojano stajati neoštećen i svjedočiti sjećanju na naše najbliže koji više nisu sa nama.

Nažalost, danas to više nije slučaj i prava je lutrija da li ćete dobiti nadgrobni spomenik koji ispunjava osnovne standarde koji zadovoljavaju njegovu namjenu. Razloga zašto je to tako je mnogo, ali najvažniji su sraz standarda koji smo imali prije svega što nam se izdešavalo na ovim prostorima, pojava neiskusnih kamenorezaca koji ne poznaju u potpunosti (ili nimalo) proces obrade granita, već su u svemu našli priliku za dobru zaradu, korišćenje jeftinih, nekvalitetnih granita, spuštanje cijene proizvoda kako bi se pobijedila konkurencija i naposletku, zahvaljujući svemu tome, prestanak rada starih kamenoklesara koji su odgovorno obavljali kamenorezačku djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika i nišana u Bosni i Hercegovini.

Danas, ako ne poznajete proces obrade kamena za nadgrobne spomenike i nišane, morate se lično uvjeriti u kvalitet izrade na licu mjesta, na grobljima gdje su već postavljeni u prethodnih dvije ili više godina. To je period nakon koga nekvalitetan ili nepravilno obrađen granit počinje da pokazuje prve znake propadanja, kao što su sitne pukotine, bleđa boja spomenika ili njegovih pojedinih dijelova, žutilo na svjetlijim tipovima granita i sl. Osim ovoga, provjerite i kvalitet izrade – majstorluk, što bi se reklo – kako su obrađene ivice, fuge, zaobljeni dijelovi, spajani dijelovi, ispoliranost kamena i dr.

Nažalost, i dalje nećete moći biti sigurni da će nadgrobni spomenik koji naručite biti pouzdano kvalitetan, da se npr neće izrađivati od jeftinog kineskog kamena ili da se nešto svjetliji granit od kog će se izrađivati spomenik neće prethodno potapati u ulje kako bi dobio nešto tamniju boju koja će djelimično ili potpuno izblijediti nakon svega par godina, i sl.

Ukoliko lično poznajete kamenoklesara u svom regionu, to je dobro i vjerovatno ćete proći bezbolnije nego većina kada dođe vrijeme da se naruči izrada nadgrobnog spomenika. Ukoliko, međutim, ne poznajete dobro kamenoresce i nemate pouzdane informacije o njima, morate obići njihove radove i pokušajte da razgovarate sa porodicama koje su naručivale te nadgrobne spomenike kod njih. Oni će Vam reći sve detalje vezane za izbor kamena i dizajn, naravno i koja je cijena nadgrobnog spomenika. To je najpraktičniji način da smanjite mogućnost da preplatite nadgrobni spomenik, ako već dobro ne poznajete kamenorezačke radnje u regionu.

Cijena

Cijena nadgrobnih spomenika blago varira na različitim prostorima Bosne i Hercegovine (Republika Srpska i Federacija BiH). Generalno, preciznu cijenu nadgrobnog spomenika je nemoguće znati unaprijed, osim ako kamenorezac ne zna tačno koji model je u pitanju. Čak ni okvirna cijena izrade nadgrobnog spomenika ili nišana nije baš precizna ukoliko kamenoklesari ne znaju vrstu kamena, elemente i dimenzije spomenika koji želite.

Ono što možemo jeste da navedemo primjer – nadgrobni spomenik sa dominantnim vjerskim simbolom, dimenzija 95x55x7cm, izrađen od svjetlijeg jablaničkog kamena, košta oko 500KM. To je vjerovatno najjeftiniji model na tržištu, ako ne računamo razne varijante pločica i sl. Cijena prosječnog nadgrobnog spomenika može da bude 1500-2000KM, dok najskuplji modeli mogu da budu i cijelih 15-20 000KM.

Zatražite besplatnu ponudu i tačnu cijenu

Možete sa ovih stranica besplatno zatražiti ponudu za izradu nadgrobnog spomenika u Vašem regionu. Vaša poruka će automatski biti proslijeđena na adresu nekoliko pouzdanih i kvalitetnih kamenorezačkih radionica i samo one će odgovoriti sa svojom ponudom. Najbolja ponuda će takođe automatski dobiti Vaš email ili broj telefona i kamenorezac Vas može kontaktirati da direktno prenese svoju ponudu, odnosno da mu objasnite šta tačno želite a on će Vam objasniti koje su mogućnosti, tačnu cijenu izrade spomenika i dr.

Na taj način ćete izbjeći veći dio nesigurnih kamenoklesara, a dobićete vjerovatno najbolju ponudu bez da obilazite kamenorezačke radnje i groblja. Kako rekosmo, ova ponuda je potpuno besplatna, automatizovana i sav dogovor je isključivo između Vas i kamenoresca sa najboljom ponudom, sasvim anonimna. Mi nemamo nikakvog udjela u tome, kao što je uostalom već navedeno u Uslovima korišćenja ovog sajta, koji je uglavnom informativnog karaktera.

Ispod možete i pogledati više o izradi i cijeni nadgrobnih spomenika u Vašem regionu Bosne i Hercegovine.

Banja Luka
Mostar
Sarajevo
Tuzla
Bijeljina
Travnik
Prijedor
Bihać
Zenica
Trebinje
Doboj
Brčko
Zvornik