Kamenorezačka djelatnost u Banjaluci

Nadgrobni spomenici, kamenorezac Banjaluka

Nadgrobni spomenici Banja Luka

Banja Luka i banjalučka regija su poznati kao regija koja je bogata kamenorezačkim radnjama koje izrađuju kvalitetne nadgrobne spomenike i ostale radove u kamenu. Nekada su samo na užem gradskom području bile smještene brojne kamenorezačke radionice, a kamenoresci koji nisu bili sa radnjom prisutni u gradu imali su svoj izlog nadgrobnih spomenika koje su brojni stanovnici banjalučke regije mogli pogledati i naručiti model koji im odgovara. Svakim pijačnim danom se u grad slijevao ogroman broj ljudi iz regiona i na ovaj način su kamenoresci mogli da ponude svoje proizvode području koje gravitira široj banjalučkoj regiji.

Kamenorezačke radnje u Banjaluci

Danas je broj kamenorezaca koji posluju na teritoriji Banjaluke čak i veći nego prije, međutim, kvalitet njihovih proizvoda može da bude veoma “šaren”. Nažalost, veliki broj novih “kamenorezaca” i onih koji se trude to da postanu je počeo da spušta cijenu nadgrobnih spomenika, kako bi dobijali posao pored kvalitetnije i poznatije konkurencije. Taj trend se nastavio godinama sve do trenutka kada su njihovi nadgrobni spomenici bili izradjeni od najjeftinijeg, uglavnom kineskog granita, a njihova zarada teškom mukom podmirivala visoke račune, opremu, radnike i obaveze za koje svaka kamenorezačka radnja mora da izdvaja ogoman novac.

Cijena i ponuda za izradu nadgrobnih spomenika Banjaluka.

To je dalje dovelo do pojave novih radnji sa lošim majstorima koji uopšte ne poznaju zahtjevan proces obrade granita, a to je naposletku stvorilo najveće probleme mnogim starim kamenorezačkim radnjama koje nisu mogle da održe kvalitet sa novim konkurentnim cijenama. Za njih je postala nemoguća borba da po novim cijenama isporuče kvalitetan proizvod od kvalitetnog materijala, pa su se I oni morali pridružiti novim pravilima tržišta. Nažalost, veliki dio njih se nije snašao u svemu tome, pravi majstori kamenorezačkog zanata su napuštali posao, a veliki broj kamenorezaččkih radnji se jednostavno ugasio vremenom.

Izbor i kvalitet nadgrobnih spomenika u Banjaluci

Danas kamenoresci, kako u Banjaluci tako i čitavoj Republici Srpskoj i BiH, nadgrobne spomenike izrađuju isključivo na osnovu budžeta klijenta. U ponudi imaju modele nadgrobnih spomenika koje porodice najčešće biraju i na kojima imaju definisanu zaradu. Radi se uglavnom o jednostavnim modelima spomenika za koje nije potrebna preduga i komplikovana obrada, a neke kamenorezačke radionice ih već imaju pripremljene. Svaka dodatna izmjena, drugačiji dizajn ili posebne želje porodice zato mogu da koštaju bezobrazno mnogo.

Kvalitet kamena koji kamenoresci koriste za izradu nadgrobnih spomenika može da bude veoma upitan u mnogim kamenorezačkim radnjama. Kinezi dopremaju kamen koji je jeftin ali koji se ne može porediti sa kvalitetnim granitom za nadgrobne spomenike. Razlika u kvalitetu se obično vidi već par godina nakon montaže spomenika, kada kamen posivi ili čak požuti zbog velike količine gvožđa kolji sadrži. Nažalost mnogi kamenoresci ne obraćaju pažnju na kvalitet već samo na trgovinu i zaradu. Naravno, čast izuzecima i svima koji svoj hljeb zarađuju pošteno i odgovorno, u skladu sa tradicijom i visokim standardima kamenorezačke djelatnosti.

Zbog svega pomenutog, Vama je najsigurnije da se lično uvjerite u kvalitet kamena koji će se koristiti za izradu nadgrobnog spomenika koji Vi izaberete. Obiđite sve ili većinu kamenorezaca na banjalučkoj regiji, raspitajte se dodatno o svemu i u razgovoru sa kamenorescima izaberite ponudu koja Vam odgovara kvalitetom, ali koja je takođe prihvatljiva za Vaš budžet.

4.4/5 - (28 glasova)