Klesarstvo i tradicija izrade nadgrobnih spomenika u Mostaru

Izrada nadgrobnih spomenika i nišana u Mostaru i okolici.

Nadgrobni spomenici Mostar

Izrada nadgrobnih spomenika i nišana u Mostaru i široj okolici je veoma razvijena zanatska djelatnost po kojoj je ovaj regija između ostalog poznata. Klesarskih radionica u mostaru nikad nije falilo a neki od klesara su istinske legende i za njih se čulo i van regije Mostar-Hercegovina.

Kamenoklesarstvo kao zanatstvo i obrt su u mostarskoj regiji naročito bili razvijeni u razvijenom i kasnom srednjem stoljeću, kada su naselja i gradovi dobijali svoj prvobitni izgled a kamen je bio materijal koji se najviše koristio za izgradnju kuca i zidina. Klesarski zanat se razvijao vremenom i zato je razumljivo da Mostar i Hercegovina i dalje obiluju klesarskim radionicama od kojih većina u ponudi ima nadgrobne spomenike i nišane.

Kleasarske radionice u Mostaru i Hercegovini

Nažalost, kamenoklesarski obrt u posleratnom periodu u Mostaru i cijeloj Bosni i Hercegovini nije bio tako unosan i mnoge klesarske radionice su srozale kvalitet svojih usluga kako bi ostale konkurentne na tržištu a dobar dio njih je napustio ovaj posao. Kvalitetnih kamenoklesarskih majstora je sve manje pa nadgrobni spomenici i nišani koje danas klesari izrađuju mogu da budu upitnog kvaliteta. Ovo je slučaj u čitavoj BiH i šire, pa tako i u Mostarskoj regiji.

Cijena izrade nadgrobnih spomenika u Mostaru.

Pored nedostatka kvalitetnih majstora upitan je i kvalitet kamena koji kamenoklesari koriste za izradu nišana i nadgrobnih spomenika. Naime, zbog velike konkurencije i pojave novih klesara koji ne drže do kvalitete, bilo što smatraju da nije neophodno ili što jednostavno ne poznaju ovaj zanat, doslo je do obaranja cijena proizvoda koji su praceni neminovnim obaranjem kvalitete. Novi obrtnici su akcenat stavili samo na trgovinu gdje jeftino kupuju materijal i nekvalifikovanu radnu snagu, skuplje naplaćuju finalni proizvod i ubiru zaradu. Radi se o običnim trgovcima i preprodavcima.

Naravno, nisu svi takvi, dužno poštovanje svima koji svoj posao obavljaju časno i kvalitetno, ali veći dio kamenoklesara je jednostavno bilo primorano da spusti cijene kako bi opstali na tržištu, a to je moguće samo nauštrb kvaliteta. Npr, kineski granit koji je preplavio tržište je veoma jeftin ali nadgrobni spomenici izrađeni od njega već nakon dvije-tri godine posive ili požute čak, zbog velike količine gvožđa kojim je taj kamen bogat, a svakako ne želite taj prizor na grobnom mjestu svojih najmilijih.

Nadgrobni spomenici i nišani u Mostaru i mostarskoj regiji

Zbog svega gore navednog, danas su nišani i nadgrobni spomenici koji se izrađuju u Mostarskoj regiji uglavnom jednostavni modeli čija izrada ne zahtijeva prevelik trud i znanje, a oni su vremenom postali standard za koji se obitelji najčešće odlučuju. Radi se o nekoliko osnovnih modela nadgrobnih spomenika ili nišana, a neke mostarske kamenorezačke radnje ih imaju već spremne na stanju.

Cijena izrade nisana u Mostaru.

Ako se obitelj pak odluči za nešto komplikovaniji model, čija izrada traži zahtjevniju obradu, to može u mnogome da poveća ukupnu cijenu nadgrobnog spomenika ili nišana, dok posebne želje porodice za unikatnim nadgrobnim spomenikom mogu da budu nepristojno skupo naplaćene.

Iz očiglednih razloga, ako planirate da naručite izradu nadgrobnog spomenika ili izradu nišana, bilo da ste u Mostaru ili bilo gdje u Hercegovini i šire, trebali bi da raspitate o svemu, obiđete više klesarskih radionica i provjerite kvalitet i cijenu izrade nadgrobnih posmnika koju nude. Pogledajte i u kakvom su stanju spomenici ili nišani koji su već montirani prije par godina.

Možete i sa ove stranice zatražiti besplatnu ponudu za izradu nadgrobnog spomenika ili nišana u Mostaru i Hercegovini. Vaš upit ćemo poslati samo kvalitetnim klesarskim radionicama u Hercegovini a odgovoriće Vam ona sa najboljom ponudom. Izrada ove ponude je potpuno neobavezna i besplatna, naravno.

4.3/5 - (22 glasova)