Na šta obratiti pažnju kod naručivanja spomenika?

Prije ili kasnije, jednom u životu nas očekuje naručivanje nadgrobnog spomenika za naše najmilije koji više nisu sa nama. Izrada nadgrobnog spomenika može se pretvoriti u pravu noćnu moru ako bilo šta prepustimo slučaju, tako da je itekako mudro da se prethodno upoznamo sa svim mogućnostima a sve da bi izbjegli eventualne neugodne probleme koje možemo (ne)očekivano iskusiti kroz čitav proces narudžbe, izrade i montaže nadgrobnog spomenika.

Gdje naručiti nadgrobni spomenik?

Kamenorezačko-klesarske radnje pružaju usluge izrade i montaže nadgrobnih spomenika. Kao u svakom poslu i među njima ima manje ili više kvalitetnih majstora koji pružaju manje ili više kvalitetne usluge. Kod izbora kamenoresca treba voditi računa da se radi o kamenorezačkoj radnji sa određenim iskustvom, kvalitetnom uslugom i proizvodima te pozitivnim kritikama. Svakako provjerite spomenike koje su radili 2-3 godine ranije, gdje se možete upoznati i sa porodicom-klijentima od kojih ćete iz prve ruke dobiti najpouzdanije informacije.

Dizajn i veličina

Narudžba spomenika u kamenorezačkoj radnji.

Iako veličina i dizajn spomenika zavisi isključivo od vaših želja i mogućnosti, treba imati na umu činjenicu da kamenorezačke radnje uglavnom imaju u ponudi 15-20 modela spomenika koji se najčešće naručuju u tom regionu i koji se šablonski izrađuju u kratkom vremenskom roku. Svako odstupanje od ovih modela utiče na cijenu spomenika, koja može doseći bezobrazno velike cifre.

Kod kamenoresca će vam biti ponuđen katalog spomenika pa da bi izbjegli često nepotrebno pretjerano trošenje novca, dobro proučite sve modele u ponudi i mogućnosti kombinovanja sličnih elemenata spomenika, odnosno vrsta granita.

Izbor kamena za spomenike

Vjerovatno će vam prvo biti ponuđeni već spremni, završeni modeli sa izloga, možda po nešto nižoj cijeni od očekivane. Razlog je taj što su ti spomenici, najčešće, sklopljeni od nekoliko vrsta materijala koji su ostali neiskorišćeni od prethodnih radova. Generalno, ako nema vidljivih oštećenja to su sasvim ispravni spomenici koji tek mogu da budu djelimično „šareni“, radi elemenata od različitih materijala. Ovde možete iskoristiti svoje pregovaračke sposobnosti, jer ti spomenici nisu u proizvodnom programu i sigurno da njihova cijena može biti znatno snižena.

Za izradu spomenika treba da se koriste isključivo kvalitetni graniti, radi svoje postojanosti. Tamniji, crni graniti su skuplji dok su svjetliji jeftiniji i to je jasno kao dan. Ipak, treba biti obazriv i upoznati se sa osnovnim vrstama granita jer je našem tržištu prisutan kamen dopremljen iz kineskih rudnika, od kojih su neki po znatno nižoj cijeni ali i kvaliteta. Neki kamenoresci će naglasiti o kakvom materijalu je riječ ali, na žalost, mnogi jednostavno prećute taj podatak. Rezultat može biti da, zbog karakteristične strukture, nakon par godina taj kamen požuti  i djeluje veoma neprikladno na grobnom mjestu.

Najsigurnije je da provjerite vrstu materijala već rađenih spomenika prethodnih godina koji nisu izgubili na kvalitetu i da u saradnji sa kamenorescem izaberete odgovarajući granit za svaki element nadgrobnog spomenika.

Slike i slova

Slike i slova, odmah nakon dizajna i strukture materijala najviše utiču na generalan izgled spomenika. Slike za nadgrobne spomenike se najčešće izrađuju kao gravirane, uklesane u kamen ili kao keramičke – porcelanske slike visokog kvaliteta. Gravirane slike će trajati duže dok se fotokeramika može izrađivati u boji i može mnogo uticati na finalnu impresiju spomenika. I ovde je mudro da prethodno provjerite već rađene radove, jer mnogo je novih „majstora“ i radnji koje još nemaju znanje, iskustvo niti opremu za kvalitetne radove. Svakako da ne želite lošu sliku na spomeniku.

Slova na spomenicima mogu biti gravirana mašinska slova, laserski  gravirana, pjeskarena ili ručno klesana, kao i mesingana slova koja se lijepe, odnosno ukopavaju u kamen.

Kada naručiti nadgrobni spomenik?

Kamenorezačko-klesarska djelatnost je sezonski posao koji traje u periodu toplijeg vremena, uglavnom od aprila do novembra. Period od jula do kraja oktobra je tzv špic sezone, kada kamenorezačke radnje imaju najviše posla i u pravoj su trci sa vremenom. Bilo bi mudro da izbjegnete ovaj period pa da čitav proces započnete na početku sezone, kada majstori imaju više vremena i kada će sasvim sigurno detaljnije pristupiti izradi. Takođe, izbor kvalitetnog materijala je tada veći a nije isključeno i da će cijene biti niže u odnosu na one u punoj sezoni.

I opet, budite obazrivi i uzmite si dovoljno vremena da proučite sve detalje. Nadgrobni spomenik naručujete uglavnom jednom u životu, za šta izdvajate veoma veliku svotu novca. Sigurno da tom prilikom ne želite učiniti grešku koja se najčešće ne može zadovoljavajuće ispraviti.

4.1/5 - (213 glasova)