Izgled i Izrada Spomenika

Kako treba da izgleda nadgrobni spomenik

Nadgrobni spomenik je jedan od najstarijih oblika pogrebne umjetnosti. Prvobitno, nadgrobni spomenik je predstavljao kamen poklopac kamenom kovčegu, ili sam masivan kameni  kovčeg, obično ukrašen uklesanim natpisima i umjetničkim detaljima toga vremena i podneblja. Tokom epoha, usled brojnih istorijskih i kulturnih uticaja, nadgrobni spomenici su mijenjali oblik, veličinu, način instalacije, obično u zavisnosti od društvenog značaja preminulih, kao i socijalnog stanja i mogućnosti porodice preminulih.

Vremenom, nadgrobni spomenik je prestao biti statusni simbol rezervisan i dostupan samo visokoj klasi građanstva, već se kao neuništivo obilježje vječnog mjesta odmora naših najmilijih koristi već stotinama godina, širom svijeta.

Nadgrobni spomenici se podižu kao znak poštovanja i sjećanje na naše najmilije koji više nisu sa nama. Nadgrobni spomenik izrađen od kvalitetnog granita će postojano stajati stotinama, vjerovatno i hiljadama godina, dajući do znanja porodici, generacijama koje dolaze ali i slučajnim prolaznicima, čije je vječno prebivalište kraj kojeg stoje. Podizanje nadgrobnog spomenika je emocionalan i jedinstven događaj u našim životima u kome treba da učestvuje cijela porodica. To je i prilika da njegujemo, potvdimo ili iznova izgradimo čvrstu povezanost koja karakteriše porodicu i naše najbliže.

Kako treba da izgleda nadgrobni spomenik

Nadgrobni spomenik treba da sadrži ime i prezime preminulih, datum rođenja i smrti. Obično se stavljaju i fotografije pokojnika, gravirane u granitu ili kao porculanske pločice sa slikom. Pored ovih osnovnih, nadgrobni spomenik karakterišu umjetnički detalji gravirani na površini spomen ploče ali i oni koji definišu dizajn spomenika a koji mogu da budu zaista impresivni. Često se graviraju i simboli koji nose određeno značenje, poput goluba, anđela i sl. Ukoliko postoji želja ili očigledno značenje, dodaje se epitaf – nadgrobni natpis, često prikladan stih ili citat. Spomenik obično sadrži i religijski simbol, naročito na našim prostorima. Takođe, porodica često bira da se njihova imena ugraviraju u podnožje spomen ploče.

Primjer nadgrobnog spomenika

Nadgrobni spomenici se najčešće izrađuju kao jedna ploča (za jednu ili dvije osobe), kao “dvojni” ili “dupli” spomenik – dvije ploče odvojene stubom u sredini, odnosno za više osoba kao porodične grobnice, spomen sobe, mauzoleji… Uz glavnu ploču obično idu i dodatni elementi kao što su stubovi, vazne za cvijeće, pokrovne ploče ako se radi grobnica, opločenja, staze od kamena, klupe, .. Postoji nebrojeno mogućnosti kombinovanja ovih elemenata, vrsta i boja kamena od kojih se izrađuju, što uz odgovarajući izbor slika za spomenike i slova, može u velikoj mjeri unaprijediti finalni izgled nadgrobnog spomenika.

Izgled jednog komplikovanijeg nadgrobnog spomenika

Izrada nadgrobnih spomenika omogućava i kombinaciju dvije ili više vrsta granita, obično za dodatne elemente spomenika, što uz kvalitetan dizajn i izbor vrsta granita može dosta uticati na cijenu nadgrobnog spomenika, bez da se vizuelno osiromaši. Moguća je kombinacija čak i na jednoj ploči kada se obrađeni graniti bezbojnim silikonom lijepe jedan za drugi. U vještim rukama iskusnih klesara na ovaj način se postižu zaista impresivni rezultati.

U principu, samo vi odlučujete kako će spomenik izgledati kada se izradi. Uz dogovor i sugestije klesara vi birate svaki detalj koji će nadgrobni spomenik vaših preminulih sadržavati. Kamenorezačko-klesarske radnje obično ponude svoj katalog nadgrobnih spomenika, gdje možete izabrati odgovarajući dizajn, vrstu materijala, slike, tipografiju, veličinu i ostalo.

4.1/5 - (173 glasova)