Izgled i Izrada Spomenika

Nadgrobni spomenik je jedan od najstarijih oblika pogrebne umjetnosti. Prvobitno, nadgrobni spomenik je predstavljao kamen poklopac kamenom kovčegu, ili sam masivan kameni  kovčeg, obično ukrašen uklesanim natpisima i umjetničkim detaljima toga vremena i podneblja. Tokom epoha, usled brojnih istorijskih i kulturnih uticaja, nadgrobni spomenici su mijenjali oblik, veličinu, način instalacije, obično u zavisnosti od društvenog značaja preminulih, kao i socijalnog stanja i mogućnosti porodice preminulih.

Vremenom, nadgrobni spomenik je prestao biti statusni simbol rezervisan i dostupan samo visokoj klasi građanstva, već se kao neuništivo obilježje vječnog mjesta odmora naših najmilijih koristi već stotinama godina, širom svijeta.Nadgrobni spomenici se podižu kao znak poštovanja i sjećanje na naše najmilije koji više nisu sa nama. Nadgrobni spomenik izrađen od kvalitetnog granita će postojano stajati stotinama, vjerovatno i hiljadama godina, dajući do znanja porodici, generacijama koje dolaze ali i slučajnim prolaznicima, čije je vječno prebivalište kraj kojeg stoje. Podizanje nadgrobnog spomenika je emocionalan i jedinstven događaj u našim životima u kome treba da učestvuje cijela porodica. To je i prilika da njegujemo, potvdimo ili iznova izgradimo čvrstu povezanost koja karakteriše porodicu i naše najbliže.

Kako treba da izgleda nadgrobni spomenik

Nadgrobni spomenik treba da sadrži ime i prezime preminulih, datum rođenja i smrti. Obično se stavljaju i fotografije pokojnika, gravirane u granitu ili kao porculanske pločice sa slikom. Pored ovih osnovnih, nadgrobni spomenik karakterišu umjetnički detalji gravirani na površini spomen ploče ali i oni koji definišu dizajn spomenika a koji mogu da budu zaista impresivni. Često se graviraju i simboli koji nose određeno značenje, poput goluba, anđela i sl. Ukoliko postoji želja ili očigledno značenje, dodaje se epitaf – nadgrobni natpis, često prikladan stih ili citat. Spomenik obično sadrži i religijski simbol, naročito na našim prostorima. Takođe, porodica često bira da se njihova imena ugraviraju u podnožje spomen ploče.

nadgrobni spomenikNadgrobni spomenici se najčešće izrađuju kao jedna ploča (za jednu ili dvije osobe), kao “dvojni” spomenik – dvije ploče odvojene stubom u sredini, ili za više osoba – porodične grobnice, spomen sobe ili mauzoleje. Uz glavnu ploču obično idu i dodatni elementi kao što su stubovi, vazne za cvijeće, pokrovne ploče ako se radi i grobnica, opločenja, staze od kamena, klupe, .. Postoji nebrojeno mogućnosti kombinovanja ovih elemenata, vrste i boje kamena od kojih se izrađuju, što uz odgovarajući izbor slika za spomenike i slova, može u velikoj mjeri unaprijediti finalni izgled.

Izrada nadgrobnih spomenika omogućava i kombinaciju dvije ili više vrsta granita, obično za dodatne elemente spomenika, što uz kvalitetan dizajn i izbor vrsta granita može dosta uticati na cijenu nadgrobnog spomenika, bez da se vizuelno osiromaši. Moguća je kombinacija čak i na jednoj ploči kada se obrađeni graniti bezbojnim silikonom lijepe jedan za drugi. U vještim rukama iskusnih klesara na ovaj način se postižu zaista impresivni rezultati.

U principu, samo vi odlučujete kako će spomenik izgledati kada se izradi. Uz dogovor i sugestije klesara vi birate svaki detalj koji će nadgrobni spomenik vaših preminulih sadržavati. Kamenorezačko-klesarske radnje obično ponude svoj katalog nadgrobnih spomenika, gdje možete izabrati odgovarajući dizajn, vrstu materijala, slike, tipografiju, veličinu i ostalo.

3.9/5 - (134 votes)