Proces Izrade Nadgrobnih Spomenika

Obrada granita pri procesu izrade spomenika.

Izrada nadgrobnih spomenika kod klesara je samo poslednja karika u složenom procesu eksploatacije, transporta te grube i fine obrade kamena za nadgrobni spomenik. Masivni granitni blokovi se eksploatišu u granitnim rudnicima, najčešće u Africi, nakon čega se u velikim količinama transportuju u Evropu. Italija jedan od najvećih uvoznika ali i proizvođača kamena za ove namjene. Kako je trgovina granitom veoma unosan posao, mreža trgovaca i distributera je razvijena širom Evrope pa tako i na području bivše nam države.

Rezanje granite za nadgrobne ploče.

Granitni blokovi pristižu u razvijenije kamenorezačke firme ( pogledaj našu bazu kamenorezaca ), gdje se masivni blokovi sijeku na unaprijed utvrđene, uglavnom standardne mjere u skladu sa potrebama tržišta. Odavde, kamene ploče određene debljine se razvoze po nešto manjim kamenorezačko-klesarskim radnjama kojima je, pored sad već i izrade spomenika, prodaja kamena i dalje važan dio ponude. Ovde se masivne ploče dalje obrađuju za potrebe klesarskih radnji čija je djelatnost isključivo izrada nadgrobnih spomenika i gdje naručujemo i dogovaramo izradu i dizajn nadgrobnih spomenika.

Izrada nadgrobnih spomenika

Na masivnim mašinama za poliranje kamena, svaka granitna ploča prolazi nekoliko koraka poliranja dok se ne dobije sjajna politura i gdje se uočava stvarna boja granita koji smo izabrali. U skladu sa dizajnom i dimenzijama naručenog spomenika, nadgrobna ploča se zatim isijeca iz masivne, jos neobrađene veće granitne ploče. Ovo se radi snažnim mašinama – frezama, sa posebnim, namjenskim dijamantskim testerama koje jedino mogu da izdrže rezanje granita. Ovako grubo isječena, granitna ploča dalje ide na tzv suvu obradu, gdje se se detaljnije obrađuju i finaliziraju vanjske linije spomen ploče, nakon čega se radi fina obrada i poliranje ivica nadgrobnog spomenika.

Poliranje nadgrobne ploče od granita.

Baš kao glavna ploča i dodatni elementi spomenika se obrađuju na isti način kod kamenoresca – postolje, stubići, pokrovne ploče, klupice i dr, ili se naručuju već gotovi proizvodi – vazne, religiozni simboli, Gospe, cvjetovi od kamena i sl. Nakon obrade svih elemenata nadgrobnog spomenika, gravira se ili montira tekst na ploču, graviraju se ili lijepe slike na spomenik, eventualno se graviraju razni motivi, nakon čega je spomenik spreman za montažu.

Montaža nadgrobnih spomenika

Proces montaže nadgrobnog spomenika je finalni dio narudžbe i izrade spomenika, obično posebno emocionalan za članove porodice. Kamenoresci transportuju sve elemente nadgrobnog spomenika na grobno mjesto, gdje na licu mjesta vrše montažu nadgrobnog spomenika. Na već pripremljen, izbetoniran temelj postavljaju se jedan za drugim elementi nadgrobnog spomenika, koji se radi stabilnosti i dugovječnosti vežu betonom, armaturom i silikonom. Iako je sam proces montaže najvažniji i osjetljiv postupak, sposobnost, brzina i vješte ruke majstora izazivaju divljenje kod posmatrača. U zavisnosti od veličine i kompleksnosti nadgrobnog spomenika, čitav proces montaže traje ne više od 3-4 sata.

Da bi izbjegli eventualne nesporazume, nakon što nadgrobni spomenik bude završen obavezno zatražite da se isti montira još u klesarskoj radnji, sve da bi se uvjerili da je sve onako kako ste se dogovorili. Nakon montaže spomenika, demontiranje, dorađivanje i ponovna obrada određenih dijelova je veoma složen postupak koji može da naruši izgled nadgrobnog spomenika.

4.1/5 - (142 glasova)