Slike za Nadgrobne Spomenike

Slike za nadgrobne spomenike, gravirane i keramika.

Izbor slika za nadgrobni spomenik je dio procesa narudžbe  kome treba posvetiti posebnu pažnju. Naime, nakon dizajna nadgrobnog spomenika, ono sto najviše karakteriše vaš spomenik jesu kvalitetne slike i slova koje neminovno privlače najviše pažnje. I pored lijepog oblika, izbora kamena i dr, kvalitetne slike će istaći kvalitet i ljepotu spomenika te tako doprinijeti vizuelnom trenutku. Isto tako, loše slike znaju osiromašiti i u velikoj mjeri upropastiti inače dobar nadgrobni spomenik.

Primjer gravirane slike za nadgrobni spomenik

Gravirane slike su gravirane u granit i one predstavljaju najbolji izbor, bar kada je riječ o dugotrajnosti slika. Pored klasičnog ručnog graviranja, gdje umjetnici vjerno prenose detalje na kamen nakon čega ručno graviraju lik dok se ne dobije savršena slika uklesana u kamen, danas se koriste i kompjuterski vođene mašine i laseri za izradu graviranih slika na nadgrobnim spomenicima. Prednost graviranih slika se ogleda prije svega u postojanosti uklesane slike sledećih bar stotinu godina, jer gravura je postojana koliko i granit od koga je spomenik izrađen. Za ovo je potrebno nekoliko preduslova…

Gravura mora biti duboka bar 0,5-0,8 milimetra da bi odolela vremenskim uslovima dugi niz godina. Ovo se ručnim graviranjem ili ručnom doradom uglavnom uvijek postiže, jer umjetnici najčešće graviraju duboke slike, dok kod upotrebe samo kompjuterskih mašina i lasera ta dubina je najčešće manja od 0,5 milimetra, pa nakon nekoliko godina slika postaje praktično nevidljiva. Naravno, sigurno da ima kvalitetnih radova i sa ovim mašinama tako da je najmudrije da provjerite već rađene radove umjetnika-majstora. Gravirani dio slike se na kraju premazuje posebnom tečnošću – mikstionom, koji ima vezivnu ulogu, na koji se zatim stavlja srebrna bronza u prahu, sve da bi se dodatno istakli gravirani dijelovi. Nakon par godina, kad bronza usled vremenskih uslova ispadne iz gravure, dovoljno je samo ponovo obaviti čitav postupak i gravirana slika će biti kao nova.

Kako se ipak radi o graviranju u kamenu, što insistira da nema prostora za grešku, umjetnik mora biti iskusan i majstor svog zanata. Nerijetko se dešava da gravirani lik na nadgrobnom spomeniku malo ili nimalo ne liči na naše najbliže i to stvara mnogo dodatnih problema. Osim neozbiljnosti, sada je potrebno raditi korekcije na ploči, kojima se sigurno neće dobiti prvobitno zamišljen i dogovoren izgled. Lošu sliku je nemoguće obrisati, već je potrebno iznova polirati dio na kom je slika. To dovodi do stanjivanja tog dijela spomen ploče i narušenosti originalnog izgleda spomenika. Naravno, uvijek je moguće preko te slike instalirati pločicu od istog ili sličnog kamena, ovaj put sa kvalitetno izgraviranim portretom.

Porcelanska slika za spomenik, sa rubom. Bohemia stil.

Keramičke, odnosno porcelanske slike za nadgrobne spomenike nemaju ovaj problem. Kod fotokeramike, keramička pločica se jednostavnim postupkom lijepi na površinu ploče. Izrada fotokeramike se obavlja u samostalnim specijalizovanim radnjama, gdje se obavlja digitalna obrada fotografija naših najmilijih, koja se zatim stavlja na keramičku pločicu željenih dimenzija i peče u pećima na temperaturi preko 850°C kako bi porcelan upio sliku. Takođe, keramičke pločice je moguće izrađivati u boji, dok to nije slučaj sa graviranim. Odnosno, moguće jeste ali ta boja brzo ispadne iz graviranih slika.

Keramičke pločice traju u neizmijenjenom stanju nešto kraće od graviranih, iako se i taj period mjeri desetinama godina. Loše pripremljena fotokeramika za pečenje u mnogome skraćuje njen vijek trajanja a ovo se naročito odnosi na pločice koje nisu prošle kompletan kvalitetan proces izrade. Fotokeramika je nešto jeftinija u odnosu na gravirane slike, pa se u slučaju oštećenja ista jednostavno može zamijeniti potpuno novom slikom.

Fotokeramika - slika za spomenik sa brončanim okvirom

Kod kamenoresca-klesara obavezno zatražite da pogledate već rađene radove, ne uzorke, oni uvijek budu savršeni, pa uporedite. Ako niste zadovoljni samo slikama a ostalom uslugom jeste, moguće je slike uraditi kod drugih kamenorezačkih radnji ili privatno. Opet, sve u dogovoru sa klesarom koji izrađuje nadgrobni spomenik i koji vas može uputiti na pravo mjesto.

OVDE MOŽETE NARUČITI KVALITETNE SLIKE ZA SPOMENIKE

4.1/5 - (153 glasova)