Klesarstvo, izrada nišana i nadgrobnih spomenika u Sarajevu

Izrada nadgrobnih spomenika i nišana za mezar u Sarajevu

Sarajevu, kao glavnom i najvećem gradu u Bosni i Hercegovini sigurno ne nedostaju kamenoklesarske radnje. S obzirom na to da je riječ o multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini, u ovom gradu, ali i na njegovom širem području postoji mnogo radionica i zanatlija koji se bave obradom kamena i izradom nišana i nadgrobnih spomenika u skladu sa kulturnom, vjerskom tradicijom i običajima. Ipak, kao i u svemu drugome, činjenica je da ne nude svi isti kvalitet usluge po pristupačnim cijenama.

Kamenoklesarske radnje u Sarajevu

Klesarstvo se u sarajevskom kraju kao zanat vijekovima razvijalo. To se može vidjeti na građevinama, istorijskim spomenicima, kao i na muslimanskim mezarjima, odnosno hrišćanskim ili jevrejskim grobljima. Kamen pješčenjak su u nekom trenutku zamijenili granit, mermer, kulir i drugi materijali pogodni za izradu nadgrobnih obilježja. Ranije se cijeli proces odvijao ručno i bio je to prilično zahtjevan zanat i naporan posao. S vremenom su se majstori usavršili a izrada nišana i nadgrobnih spomenika postala je posao koji se prenosi sa koljena na koljeno. 

Danas na širem području Sarajeva postoji određen broj kamenoklesarskih radnji koje nastoje da ispoštuju kvalitet izrade, tradiciju i običaje, ali prvenstveno želje i mogućnosti svojih klijenata. Trude se i da održe visok nivo kvaliteta, premda se suočavaju sa brojnim problemima, poput velikih troškova nabavke kvalitetnih sirovina, materijala i mašina za obradu kamena, visokih poreza i dažbina, te manjka kvalifikovane radne snage. Upravo je to, uz nelojalnu konkurenciju dovelo do gašenja mnogih kamenorezačkih radnji sa iskusnim majstorima koje su trajale decenijama.

Na žalost, zamijenili su ih mnogi koji žrtvuju kvalitet zbog zarade. Troškove su smanjili tako što uvoze nekvalitetan kamen ili već gotove spomenike koje potom plasiraju po niskim cijenama i tako preuzimaju vodeću ulogu na tržištu. To su im dodatno omogućile i nove tehnologije uvedene u proizvodni proces. Posao proizvodnje nadgrobnih spomenika i nišana su počeli da rade novi kamenoresci koji nisu baš upoznati sa tehnologijom obrade kamena, ali ih to ne smeta da pokrenu isplativ obrt, jer to u nekim slučajevima može biti veoma isplativ biznis. Ti nišani i spomenici mogu već nakon par godina da budu vidno narušenog izgleda ali to je neka druga priča. Naravno, nisu svi kamenoresci takvi, ali veći dio nažalost jeste.

Izbor nišana i nadgrobnih spomenika

Izgled spomenika i nišana na grobljima i mezarjima sarajevske regije uglavnom zavisi od toga koliko je preminula osoba poštovala vjerske propise, tradiciju i običaje, te istorijske i nacionalne vrijednosti.

Cijena i izbor nadgrobnih spomenika u Sarajevu.

Na mezarjima u Sarajevu i oko Sarajeva mogu se pronaći razne vrste nišana. Neki od njih su nišani sa fesom, sa turbanom ili sa munarom pored. Osim toga, izrađuju se i tipski nišani bez ili čak sa fotografijom, nišani u obliku broja osam, crne ploče sa bijelim stubovima, sa ili bez fotografije i slično. Izgled i natpis na nišanima šehida je propisala Islamska Zajednica u Bosni i Hercegovini.

Nadgrobni spomenici pokojnika pravoslavne ili katoličke vjeroispovijesti takođe mogu da budu različiti. Ove spomenike uglavnom karakterišu ploče sa krstom tj. križem, imenom i prezimenom, te datumom rođenja i fotografijom tj. slikom pokojnika ili nekim drugim klesanim ukrasom.

Većina spomenika i nišana izgrađena je od granita i mermera. Granit se uglavnom uvozi u blokovima, koji se potom se sijeku, poliraju i dalje obrađuju, a klijentima su na raspolaganju granitne ploče raznih boja, od skoro potpuno crnih do bijelih. Tako se Sarajlije i stanovnici obližnjih mjesta mogu pohvaliti da imaju veliki izbor kada su u pitanju sami nišani za mezar, nadgrobni spomenici, klupice, ograde i ostali propratni elementi.

Mnoge kamenorezačke radnje, pored izrade novih, nude i mogućnost popravke, odnosno zamjene postojećih oštećenih spomenika i nišana.

Gdje naručiti spomenik i nišan za mezar

U Sarajevu, kao i u svim krajevima Bosne stari kamenoresci se suočavaju sa najezdom gotovih spomenika, najviše iz Kine. Uglavnom je riječ o proizvodima masovne proizvodnje, koji se tek djelimično personalizuju po željama kupca, a čiji su kvalitet i trajnost najblaže rečeno upitni.

Cijena i izbor nišana za mezar u Sarajevu.

Novootvorene kamenoklesarske radnje, sa niskim cijenama u odnosu na tržište, u ponudi imaju najviše takvih spomenika. Oni posluju zapravo kao trgovci, preprodavci koji u želji za lakom zaradom uvoze gotove proizvode, ili jeftin kamen lošeg kvaliteta, čijom obradom se zatim bave nekvalifikovani radnici i, često, samozvani majstori klesarskog zanata.

Rezultat može da bude pojava pukotina na pločama, promjena boje kamena koji obično s vremenom posive ili požute zato što u svom sastavu imaju dosta gvožđa i sl. Dugoročno gledano, ovakvi spomenici mogu da donesu nemir kod porodice i naknadne neželjene troškove ponovnog poliranja ili zamjene kompletnog spomenika, te tako dodatno narušiti uspomene na dragu osobu koje više nema. S obzirom na stalno prisutnu nesigurnu finansijsku situaciju u kojoj se većina građana Sarajeva nalazi, mnogi biraju jeftinije varijante zanemarujući sve ovo, što je i razumljivo.

S druge strane, imamo situaciju da se stručnost i znanje u ovoj oblasti često naplaćuje kao na zapadu, pa cijena nišana i nadgrobnih spomenika zna da bude bezobrazno visoka, a mnogi se ne libe da tako zloupotrebljavaju situaciju u kojoj porodica treba da podigne spomen obilježje.

Ipak, naravno da Sarajevo i dalje ima kvalitetne kamenoresce koji vode računa o kvaliteti materijalu i poštenoj izradi i cijeni spomenika i nišana za mezar, samim tim i o vlastitom ugledu.

Zato prilikom odabira nadgrobnog spomenika ili nišana treba biti vrlo pažljiv. Ako ste u bližoj budućnosti planirali ovu vrstu investicije, potrudite se da obiđete nekoliko kamenoklesarskih radnji i da se raspitate o onome što vam se nudi. Slobodno tražite da vam pokažu modele u radionici ali i već postavljene na mezarju-groblju.

Obratite pažnju i na to kako danas izgledaju nišani i nadgrobni spomenici koje su ti kamenoklesari postavljali prije dvije ili tri godine. Pitajte poznanike od povjerenja kakva su njihova iskustva nakon par godina. Na taj način ćete suziti mogućnost da za svoj novac dobijete nešto što vrijedi mnogo manje ili nešto što će Vam nanijeti više štete nego koristi.

4.3/5 - (29 glasova)