Izrada nadgrobnih spomenika i nišana u Prijedorskom kraju

Izrada nadgrobnih spomenika u kamenorezačkim radnjama u Prijedoru

Grad Prijedor, kao i cijelo područje ispod planine Kozare i oko rijeke Sane može da se pohvali bogatim kulturno-istorijskom nasljeđem. Tako su arheolozi u Bošnjića voću u naselju Rakovčani pronašli nekropolu iz kasnoantičkog perioda sa oko 70 sačuvanih grobova na redove, te grobna mjesta sa zaštitnim okvirima od drvenih ploča i izdubljenog stabla.

Još jedan dokaz da su se u ovom kraju od davnina njegovao kult obilježavanja grobova preminulih su i gradina Zecovi i nekropola Čarakovo stara oko pet hiljada godina, čiji su manji fragmenti od 2018. godine dio stalne postavke Muzeja Kozare.

Razvoj klesarske djelatnost u Potkozarju

Nadgrobni spomenici i nišani kakve danas poznajemo su ovom kraju u prošlosti uglavnom izrađivani od kamena koji je lokalno bio dostupan. Spomen obilježja su ručno klesana, a i danas se na grobljima i mezarjima mogu pronaći takve spomen ploče sa podacima o preminuloj osobi sa nekim religijskim ili drugim simbolom, te raskošnim detaljima koji takođe svjedoče o prošlim vremenima.

Razvojem tehnologije ručnu obradu je zamijenila mašinska, a domaći kamen zamijenjen je mermerom i granitom koji se počeo uvoziti u Bosnu i Hercegovinu i region, a potom sjekao, polirao i dalje obrađivao i ukrašavao po željama klijenata i kulturnim i religioznim običajima prijedorskog kraja.

Kamenoresci u Prijedoru i prijedorskom kraju su bili vrlo posvećeni i pravi majstori tog zanata. Često su djedovi i očevi svoje vještine i znanja prenosili na potomke, pa je u Prijedoru i okolini bilo klesarskih radnji koje su se mogle pohvaliti da se ovim poslom bave nekoliko decenija.

Porodice preminulih su imale priliku da se u kvalitet njihovih proizvoda i usluga uvjere, ne samo u kamenorezačkim radnjama, nego i u izlozima u gradu ili pored grobalja, tj. mezarja, te da naruče spomen obilježje po svojim željama i, naravno, u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Kamenorezačke radnje u Prijedoru

Kamenorezačka djelatnost je vijekovima prisutna u prijedorskom kraju, a brojni prijedorski kamenoresci su bili i ostali na dobrom glasu zbog zavidnog poznavanja obrade kamena. Porodice koje su naručivali i podizali spomenike i nišane za mezar su bile sigurne da će za svoj novac da dobiju proizvod vrhunskog kvaliteta, ma koliko njihov budžet bio. To je omogućavalo i kamenorescima da pristojno i pošteno žive od svog rada.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika kod kamenorezaca u Prijedoru

Ipak, danas se prijedorski kamenoresci, kao i njihove kolege širom Bosne i Hercegovine suočavaju sa raznim problemima. Skupa nabavka kvalitetnog materijala i dobrih mašina za obradu granita i mermera, visoke dažbine i manjak kvalifikovanih radnika doveo je do toga da mnoge klesarske radnje smanjuju obim posla, otpuštaju radnike ili čak gase poslovanje.

Situaciju su iskoristili brojni novi samozvani kamenoresci koji su u trgovini spomenicima prepoznali dobru priliku za bisnis, ali koji ne znaju previše o zanatu obrade kamena i izradi nadgrobnih spomenika. Oni nastupaju kao obični trgovci, gdje nabavljaju jeftin kamen a prodaju ga skupo u formi nadgrobnog spomenika, nišana, klupica za prozore, pločica za enterijer i sl.

Tržište je, dakle, stvorilo novu vrstu ‘trgovaca-preprodavača’ koji spuštaju cijene proizvoda kako bi neutralisali kvalitetnu konkurenciju, dok pravi majstori klesarskog zanata u Prijedoru i širom regiona sve teže opstaju na takvom tržištu.

U principu oni imaju samo tri opcije – da svoje nadgrobne spomenike i nišane naplaćuju po višoj cijeni od tržišne kako bi opstali, da se povinuju novom trendu, pa da i sami zanemare kvalitet i posvete se kvantitetu, ili da zatvore radnje i sreću i uspjeh potraže u nekom drugom poslu. Proteklih decenija su mnogi zatvorili svoje kamenorezačke radnje, ostali i dalje nekako opstaju, balansirajući cijenu i kvalitet nadgrobnih spomenika.

Izbor nadgrobnih spomenika i nišana u prijedorskom kraju

Na grobljima i mezarjima u prijedorskom kraju mogu se naći spomenici stari nekoliko desetina godina koji izgledaju jednako dobro ili čak bolje od onih koji su postavljeni nedavno. Razlog za to leži u činjenici da se prije koristio samo kvalitetan materijal, te da se u izradu spomenika ulagalo mnogo znanja, truda i posvećenosti.

Izrada i cijena nišana za mezar u Prijedoru i prijedorskom kraju.

Danas kamenoresci, kako bi bili konkurentni, imaju liniju proizvoda kojima je veoma spuštena cijena jer su izrađeni od granita lošijeg kvaliteta.

Mnogi „kamenoresci“ uvoze taj jeftin kineski granit lošeg kvaliteta kojeg kupuju bukvalno na količinu. U naše luke pristižu kontejneri takvog granita, raznih boja i veličina. Pri kupovini, kamenoresci ne znaju kakav i koliko je granita u kontejneru, ali znaju da će višestruko zaraditi kada ga rasprodaju klijentima kroz spomenike, nišane i dr.

Taj kamen je podložan vrlo brzim promjenama usled različitih vremenskih prilika. S godinama takvi spomenici pucaju, požute ili posive, pa onima koji su ih podigli stvaraju samo dodatnu glavobolju i troškove. Ako tome dodamo i nestručnu obradu tog kamena od strane loših majstora, jasno je da takve proizvode treba zaobilaziti u širokom luku.

Slično je i sa spomenicima iz uvoza koji su se u posljednje vrijeme na pojavili na tržištu. Riječ o već gotovim nadgrobnim obilježjima uvezenim iz Kine, najčešće. Takvi spomenici se jednostavno prilagođavaju željama kupaca, i odmah idu u prodaju. Ne zna se kakav tačno granit je u pitanju, niti se zna tačno porijeklo, kamenolom, odnosno rudnik iz koga potiče.

Zbog stalne teške ekonomske situacije, ali prije svega razumljivoj neupućenosti u posao distribucije i obrade kamena, stanovnici Prijedora i cijele BiH često biraju jeftinije opcije i tako nerijetko naprave grešku koja se vidi tek nakon godinu-dvije, kada sve loše karakteristike podignutog spomenika izađu na svjetlo dana. Ta greška je često nepopravljiva i nadgrobni spomenik koji su podigli ostaje da bude pravo ruglo u groblju.

Kako izabrati kamenoresca i nadgrobni spomenik

Zbog svega navedenog, pronaći adekvatnu kamenorezačku radnju i dobar spomenik ili nišan po pristupačnoj cijeni može da bude veliki izazov. Ukoliko ste u bližoj budućnosti planirali da naručite nadgrobni spomenik možete iskoristiti nekoliko savjeta.

Prvo se potrudite da obiđete što više klesarskih radnji u prijedorskoj regiji. Raspitajte se o tome kakvim materijalima raspolažu i odakle ih uvoze, te uporedite cijene njihovih usluga za svaku vrstu granita, za iste dimenzije spomenika ili nišana koji želite.

Poslije toga, na grobljima i mezarjima možete da provjerite kako izgledaju njihovi nadgrobni spomenici koji su podignuti prije nekoliko godina. Ako uočite neke ružne promjene na samoj ploči ili dodatnim elementima, odmah ćete znati da to nije kamenorezac koji drži do kvaliteta svojih proizvoda.

Korisno je i raspitati se kod porodica koje su u proteklih par godina podizalen nadgrobni spomenik ili nišan, pa u razgovoru sa njima pokušati da saznate više o pojedinim kamenorezačkim radionicama.

4.7/5 - (6 glasova)