Klesarstvo, izrada nišana i nadgrobnih spomenika u travničkom kraju

Izrada nišana i nadgrobnih spomenika u Travniku i travničkom kraju.

Kamenoklesarska tradicija u travničkom kraju seže daleko u prošlost. Na području općine Travnik se nalazi čak dvadeset kulturno-istorijskih spomenika pod zaštitom države Bosne i Hercegovine. Među njima su brojni ostaci rimskih naselja, vjerski objekti, poput džamija i crkava, Travnička tvrđava koja je nacionalni spomenik BiH, ali i groblja i mezarja sa starim spomenicima i nišanima koji svjedoče o bogatoj istoriji ovog kraja.

U Turbetu kod Travnika je pronađena Batalova grobnica (mauzolej), arheološko nalazište koje u kontinuitetu postoji od neolita, preko ranorimske nekropole i kasnoantičkog mauzoleja, pa sve do 14. vijeka.

Da su se i u prošlosti na ovom području preplitale različite kulture i običaji, svjedoči i Jevrejsko roblje na kome se nalazi spomenik iz 1762. godine, što pored svega govori i i o davnoj tradiciji kamenorezačkog zanata.

Kamenorezačke radnje u travničkom kraju

Travnik i okolina su značajan razvoj doživjeli u periodu kada je ovaj grad bio centar bosanskog pašaluka. Uporedo s ostalim privrednim granama, razvijalo se klesarstvo kao zanat tj. obrt, ali i jedna vrsta umjetnosti.

Izrada i cijena podizanja nišana za mezar u Travniku.

Nerijetko se ovaj posao prenosio s koljena na koljeno. Mlađe generacije su nasleđivale porodični posao i ljubav prema zanatu, a zatim su ga sledeće generacije unapređivale koristeći novije mašine i alate za obradu kamena.

Kamenoresci su radnje otvarali u samom gradu, pored mezarja i grobalja, ali i u okolnim mjestima, a klijenti su se u kvalitet njihovih usluga i ponudu mogli uvjeriti na izložbenim mjestima koje je većina kamenorezačkih radnji imala.

I danas u Travniku i travničkom kraju postoji veliki broj kamenorezačko-klesarskih radnji. Ponuda jeste bogata, ali prilično šarolika. Primjećuje se da su stare i prave majstore tog zanata zamijenili samozvani kamenoresci koji o kamenu i procesu njegove obrade ne znaju baš mnogo. Oni posluju na način da uvoze jeftin granit slabog kvaliteta ili čak gotove spomenike koje zatim preprodaju po nešto nižim cijenama za naše tržište, ali ipak za više novca nego što vrijede.

Pored toga, uvozi se i granit sumnjivog kvaliteta. Na naše tržište najčešće stiže iz Kine, a spomenici izrađeni od takvog materijala nakon par godina promijene boju, posive ili požute usled izloženosti suncu, kiši i drugim vremenskim prilikama. Isto važi i za dodatne elemente koji idu uz spomenik. S druge strane, kvalitetan granit, ako ga i imaju u ponudi naplaćuju bezobrazno mnogo, baš kao i njegovu obradu. Podsjetimo, kvalitetan granit mora biti znalački obrađen, inače se nedugo nakon montaže spomenika pojave sve nesavršenosti usled nestručne obrade kamena.

Nemilosrdna konkurencija koja ne preza od raznih trikova kako bi što više zaradila, ugrožava poslovanje kamenorezaca koji vode računa od kvalitetu materijala sa kojim rade, te samom procesu obrade. Osim toga, oni se suočavaju sa visokim troškovima nabavke sirovina i novih, kvalitetnih mašina za obradu kamena, nedostatkom obučenih radnika, te ogromnim dažbinama. To je neke kamenoresce dovelo u nezavidan položaj, te su bili primorani ili da se prilagode uslovima i praksama na tržištu, da smanje obim posla ili da zatvore radnju.

Oni koji su se uprkos svim problemima održali, te se i dalje trude da klijentima ponude kvalitetne nišane i nadgrobne spomenike. Neki su povisili cijenu obrade, drugi cijenu materijala, treci obavljaju ogroman posao samostalno jer sa tim cijenama ne mogu da priušte zaposlene radnike.. svako se snalazi kako zna i umije.

Materijal za izradu nišana i nadgrobnih spomenika

Izrada nadgrobnih spomenika i cijena sa posatavljanjem spomenika u Travniku.

Kada je riječ o materijalu za nadgrobne spomenike i nišane koji su travnički kamenoresci koristili u prošlosti, to je isprva bio lokalni, meki kamen miljevina koji im je bio dostupan, a kasnije su materijal za spomenike i nišane dovozili i iz drugih mjesta širom Bosne i Hercegovine. Kamen je uglavnom obrađivan ručno, a na njega su se urezivali natpisi, epitafi i različiti simboli, sve u zavisnosti od religijskih i drugih uvjerenja preminulih članova obitelji.

U travničkom kraju se ovom poslu pristupalo vrlo oprezno. Vodilo se računa o kvalitetu materijala, ali i njegovoj obradi, te detaljima koji su nišane i nadrgrobne spomenike pretvarali u prava umjetnička djela.

Kao i u većini drugih gradova u Bosni i Hercegovini, s vremenom su u Travnik počeli da stiže mermer i granit, koji su se pokazali kao kvalitetan materijal za nišane i spomenike, tvrd, postojan i otporan na razne vremenske prilike. Granit je stizao u blokovima, a nakon toga se sjekao na ploče spremne za poliranje i dalju obradu i ukrašavanje.

Danas je distribucija materijala za izradu nadgrobnih spomenika i nišana široko razvijena, pa u Bosnu i Hercegovinu, Travnik i ostale gradove u regionu stižu brojne vrste granita i mermera iz različitih dijelova svijeta.

Kako izabrati spomenik ili nišan, odnosno kamenoklesara

Zbog svega navedenog, možemo da zaključimo da u Travniku i okruženju postoji veliki broj kamenorezaca, ali da nije baš tako lako odabrati one koji su spremni da ponude kvalitetan proizvod po razumnoj cijeni.

Ukoliko ste planirali da naručite nišan ili nadgrobni spomenik koji će vjerno i dugo čuvati uspomenu na vaše najmilije kojih više nema, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da donesete ispravnu odluku.

Najprije obiđite što više klesarskih radnji u Travniku i okolini. Raspitajte se o tome kakav materijal uvoze i odakle. O njihovim uslugama možete više da saznate od prijatelja ili poznanika koji su nedavno sarađivali sa nekim od kamenorezaca u okruženju.

U skladu sa vašim budžetom, zatražite da vam iz kataloga nadgrobnih spomenika pokažu sve one koji bi vama mogli biti interesantni i detaljno se pozabavite svakim dijelom spomenika.

Na mezarjima i grobljima zatim pogledajte u kakvom su stanju su slična spomen obilježja koja su podignuta prije godinu ili dvije. Ako okom laika uočite fušeraj, pukotine, promjene u boji kamena, ploče ili nekom drugom dodatnom elementu, možete pretpostaviti da to nije kamenorezac koji će Vam isporučiti kvalitetan nadgrobni spomenik, bilo da koristi loš materijal ili je obrada kamena ispod visokih standarda za tako važan posao.

Spomen obilježje dižete obično jednom u životu, nemojte se prepustiti slučaju. Uz svo poštovanje kamenorescima majstorima svog zanata, koji pošteno i časno zarađuju svoj hljeb, ali tržište u regionu je preplavljeno običnim trgovcima koji se služe svim mogućim trikovima kako bi vam prodali loš komad kamena, za velike novce, odnosno dobar komad kamena za bezobrazno velik iznos. Izdvojite, dakle, određeno vrijeme kako bi pronašli pouzdanu opciju, i sve u skladu sa vašim budžetom.


4.6/5 - (7 glasova)