Obrada kamena, izrada nišana i spomenika u Bihaću

Izrada nišana za mezar i nadgrobnih spomenika u Bihaću.

Grad Bihać i cijela sjeverozapadna Bosna su poznati u regionu po bogatoj tradiciji obrade kamena a tome najbolje svjedoči svijetlo žuti, meki kamen koji je dobio ime bihacit po regiji u kojoj ga najviše ima. Od ovog kamena su vijekovima građeni svjetovni i vjerski objekti, izrađivane skulpture, te pravljeni nišani za mezar i nadgrobni spomenici.

Od bihacita su sagrađeni Kameno turbe, bihaćke gradske zidine, crkva Svetog Ante Padovanskog koja je kasnije pretvorena u džamiju Fethiju, ploče sa grbovima bihaćkih plemića i natpisima na latinskom jeziku i mnogo drugih kulturno-istorijskih spomenika iz ovog kraja. Bihacit je čak korišćen i za izradu Bečke opere i brojnih drugih građevina, u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj.

Bihacit je specifičan po tome što je prilično lak za obradu, međutim on s vremenom postaje čvrst poput mermera, pa mu različiti vremenski uslovi ipak nanose preveliku veliku štetu, ali danas se za izradu nišana i nadgrobnih spomenika ipak koriste tvrđi materijali.

Zahvaljujući dostupnosti kvalitetnog kamena, klesarski zanat je na području Bihaća i šire regije napredovao prilično brzo, a legenda o vještinama kamenorezaca s ovog područja proširila se i u druge krajeve Bosne i Hercegovine, pa i šire.

Kamenorezačke radnje u bihaću i okolnim mjestima

Tradicija obrade kamena u ovom dijelu Bosne i Hercegovine seže u daleku prošlost. Dokaz za to su i nacionalni spomenici pod zaštitom države, kojih u sjeverozapadnoj Bosni i okolini Bihaća ima mnogo.

Izrada i cijena nišana za mezar, kamenorezačke radnje u Bihaću.

Bihaćki kamenoresci su za izradu nišana i nadgrobnih spomenika u prošlosti koristili bihacit. Kamen je ručno obrađivan, a u njega su urezivani podaci o pokojniku, ali i drugi dekorativni elementi. Često se taj zanat prenosio sa generacije na generaciju. Na taj način se ujedno čuvala i tradicija obrade kamena.

Zato i ne čudi što je na ovom području oduvijek radio veliki broj kamenorezačkih radionica, koje su nastojale da isprate savremene tokove proizvodnje, ali i da u proces izrade spomen obilježja ulože trud i ljubav.

I danas u samom gradu Bihaću i okolini posluje značajan broj kamenorezačko-klesarskih radnji. Neki od njih rade decenijama, dok su drugi počeli ovim poslom da se bave tek nedavno. Ipak, znanje, trud i ljubav koji ulažu u obradu kamena i kvalitet usluge koju pružaju nije kod svih isti. Nažalost, kao i u svakom poslu, neki od njih se služe brojnim trikovima kako bi zaradili više novca, najčešće na štetu kvaliteta, tj. trajnosti samog proizvoda.

Izbor nišana i nadgrobnih spomenika u bihaćkom kraju

U Bihaću postoji nekoliko kamenorezačkih radionica, pa se klijenti ne mogu požaliti na to da nemaju izbor prilikom odabira spomenika ili nišana za voljene kojih više nema. Međutim, situacija se na tržištu u posljednje vrijeme drastično promijenila, pa se tim poslom bave čak i oni koji o klesarstvu ne znaju baš mnogo.

Naime, na tržištu su se pojavile jeftine verzije granita i mermera, uvezenih najviše iz Kine. Riječ je o jeftinom materijalu koji protokom vremena brzo gubi na kvalitetu. Spomenici izrađeni od ovakvog materijala skloni su da nakon nekoliko godina posive i požute, najviše zbog dosta gvožđa kojeg sadrže, pa čak znaju i da popucaju.

Pored toga, u kamenorezačkim radnjama se prodaju i gotovi spomenici, takođe iz uvoza. Njihovo porijeklo je nepoznato, iako najveći broj dolazi iz Kine a ni imaju istu tendenciju brzog propadanja.

Majstore zanata koji nisu štedjeli na materijalu i nisu oklijevali da žrtvuju svoje vrijeme da bi isporučili kvalitetan proizvod, zamijenili su novopečeni kamenoresci, neki obični preprodavači nišana i nadgrobnih spomenika kojima je brza i ozbiljna zarada jedini motiv da se bave tim zanatom. Oni jednostavno kupuju čitave kontejnere kamena koji pristižu u BiH, bez da znaju koji i koliko kamena je u pitanju, ali su sigurni da će višestruko zaraditi kada taj kamen ili gotove spomenike prodali na našem tržištu. Naravno, ne posluju svi tako, odnosno bar ne prećute činjenicu koju vrstu granita će porodica klijenti zaista dobiti za svoj budžet.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika, kamenorezačke radnje u Bihaću.

Na sreću, iako ih je sve manje, u Bihaću i okolini i dalje postoji dovoljan broj kamenorezaca koji nisu spremni da se odreknu dobre reputacije kako bi zaradili koju marku više. Oni se trude da nabave kvalitetan materijal, a obradi i dekoraciji nišana i nadgrobnih spomenika posvećuju mnogo više vremena i znanja prije svega. Najveće probleme u njihovom poslovanju predstavljaju visoki troškovi sirovina, nabavke savremenih mašina za obradu i dekoraciju kamena, visoke dažbine, te nedostatak kvalifikovanih radnika.

Zbog svega navedenog naslednici porodičnih biznisa imaju samo tri opcije – da se prilagode situaciji na tržištu, pa da i sami počnu da uvoze jeftin kineski granit i gotove spomenike i tako i sami spuste cijene spomenika, da neminovno smanje obim proizvodnje ili da potpuno ugase posao.

To je stvara problem i njihovim klijentima, jer zbog konstantno loše ekonomske situacije mnogi građani Bihaća i cijele BiH pribjegavaju kupovini nišana i spomenika sa nižom cijenom i tako se često upecaju u zamku gore navedenih.

Oni koji su odlučili da nastave da pošteno zarađuju svoj hljeb, rade u skladu sa tradicijom i da isporučuju nišane i nadgrobne spomenike koji će trajati decenijama, pa i stotinama godina, pokušavaju da izbalansiraju cijenu i kvalitet cijenu svojih proizvoda i usluga.

Kako u Bihaću pronaći kvalitetan nišan ili nadgrobni spomenik?

Kada se sve navedeno uzme u obzir, dolazi se do činjenice da se u gradu Bihaću i okolnim mjestima mogu pronaći spomenici različitog kvaliteta i roka trajanja, pa nije lako odlučiti se kojoj kamenorezačkoj radnji, tj. klesaru povjeriti taj posao.

Za sve koji namjeravaju da podignu nišan ili nadgrobni spomenik, evo par savjeta. Za početak bi trebalo da obiđete što više klesarskih radionica i da se sami uvjerite u njihovu ponudu. Zatražite na uvid katalog ali i gotove spomenike koje vjerovatno imaju u izlogu. Rapitajte se detaljno o materijalu i cijenama, pa uporedite sa ostalim kamenorezačkim radnjama koje obiđete.

Stvaran kvalitet njihove usluge zatim najbolje možete da vidite na spomenicima, tj. nišanima koji su na groblja, odnosno mezarja postavljeni prije nekoliko godina. Ako kao laik uočite neke ružne promjene na samom spomeniku ili dodatnim elementima, to je jasan znak da kamenorezac koji ga je napravio i nije baš pouzdan.

Osim toga, od porodica koje su nedavno naručivale i postavljale nišane možete iz prve ruke da saznate na šta treba da obratite pažnju. Zahvaljujući njihovim iskustvima, tj. informacijama koje ste dobili, moći ćete da donesete ispravnu odluku.

Pronađite vremena da se uvjerite u sve navedeno. Podizanje nišana za mezar ili nadgrobnog spomenika se radi obično jednom u životu, za to izdvajate veliki novac. Zbog toga sigurno da ne želite napraviti grešku koja se najčešće ne može ispraviti kada se, eventuakno, sve mane spomen obilježja pojave nakon par godina.

4.8/5 - (5 glasova)