Izrada nadgrobnih spomenika u Zvorniku i Podrinju

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika i nišana u Zvorniku i zvorničkom kraju.

Izrada nadgrobnih spomenika i nišana na području opštine Zvornik je več decenijama veoma razvijena djelatnost. U samom gradu ali i okolnim naseljima posluje priličan broj kamenorezačkih radnji, koje izrađuju nadgrobne spomenike i nišane od mnogobrojnih vrsta granita i mermera.

Zvornik, kao i cijeli podrinjski kraj ima dugu i bogatu tradiciju obrade kamena. Tome svjedoči i podzemni kamenolom „Sige“ u zvorničkom selu Dardagani. Arheolozi su otkrili da je ovaj rimski kamenolom nastao između 1. i 5. vijeka, te da je njegov kamen poslužio za izgradnju Sirmijuma, (današnja Sremska Mitrovica) jedne od prijestonica Rimskog carstva. Smatra se najstarijim rimskim kamenolomom na Balkanu, te najbolje očuvanim spomenikom jamskog tipa rimskih kamenih spomenika u Evropi. To dovoljno govori u prilog činjenici da se u zvorničkom kraju kamenorezački zanat razvijao vijekovima.

IZRADA SPOMENIKA U ZVORNIČKOM KRAJU

Nadgrobni spomenici i nišani kakve danas poznajemo u zvorničkom kraju su stari nekoliko stotina godina. U prošlosti su se pravili od kamena koji je klesarima bio lako dostupan, ručno obrađivali i ukrašavali.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika kod kamenorezaca u Zvorniku.

Njihov izgled se razlikovao u zavisnosti od nacionalnih, vjerskih, ideoloških ili drugih uvjerenja pokojnika. Na grobljima i mezarjima u Zvorniku i okolini mogu se pronaći spomen obilježja svih religijskih zajednica – pravoslavnih, katoličkih, islamskih i jevrejskih, što je dovoljan znak da je riječ o multietničkom području, kakva je uostalom i cijela Bosna i Hercegovina.

Zahvaljujući industrijskom razvoju, ali i razvoju saobraćajne infrastrukture, unaprijeđen je proces izrade nadgrobnih spomenika i nišana. Danas, najveći broj spomen obilježja na podrinjskim grobljima izrađen je od granita i mermera. Ovi materijali su se uvozili u blokovima, a potom sjekli u ploče, polirali i dalje obrađivali u skladu sa potrebama i zahtjevima tržišta, tj. klijenata.

KAMENOREZAČKE RADIONICE U ZVORNIKU I OKRUŽENJU

Brojne kamenorezačke radnje u Zvorniku posluju dugi niz godina. Nerijetko su kamenorezački zanat i posao sinovi nasleđivali od očeva i djedova, usavršavali obradu kamena, nabavljali kvalitetne sirovine i mašine za obradu i ukrašavanje spomenika i nišana. Mnogo pažnje se posvećivalo svakom detalju – slovima, slikama, simbolima, praktičnim i estetskim dodatnim elementima, pa su nadgrobne ploče ponekad ličile na prava umjetnička djela.

Zvornički kamenoresci su uzorke svojih proizvoda izlagali u i samom gradu, ali i na posebnim izlozima kako bi se potencijalni klijenti mogli što bolje upoznati sa njihovom ponudom.

Danas, ozbiljni kamenoresci u Zvorniku i okolini trude da zadrže kvalitet svojih proizvoda i usluga, uprkos brojnim poteškoćama sa kojima se suočavaju.

Cijene materijala, troškovi obrade, visoki porezi i nedostatak pouzdanih radnika ugrozili su poslovanje mnogim poznatim zvorničkim kamenorescima. Poseban problem je nastao pojavom novopečenih kamenorezaca koji o obradi kamena ne znaju mnogo ili čak ništa, već uvoze jeftin i materijal sumnjivog kvaliteta ili čak gotove proizvode iz Kine, te spuštanjem cijena nadgrobnih spomenika postepeno potiskuju sa tržišta one majstore koji znaju šta rade i ne stavljaju zaradu ispred kvaliteta, tj. dobre reputacije.

IZBOR I KVALITET NADGROBNIH SPOMENIKA U ZVORNIČKOM KRAJU

Kao što smo pomenuli, u posljednje vrijeme domaće tržište su preplavili materijali lošeg kvaliteta i kompletni spomenici izrađeni od istih materijala iz uvoza, najčešće iz Kine. Brojni samozvani kamenoresci, koje mnogi s pravom smatraju tek običnim trgovcima i preprodavcima, a ne majstorima kamenorezačkog zanata, koriste priliku da taj jeftin granit preprodaju za mnogo veći iznos kroz nadgrobne spomenike i druge proizvode od kamena.

Izrada i cijena nišana u kamenorezačkim radnjama u Zvorniku.

Nakon toga slijedi manja ili gotovo nikakva dorada, ispisivanje podataka o pokojniku i ukrašavanje u skladu sa željama i mogućnostima porodica koje ih naručuju. Ako klijenti ipak imaju neke dodatne zahtjeve, takve usluge im se naplaćuju po bezobrazno visokim cijenama.

Ovakvu vrstu spomenika prepoznaćete po relativno niskoj cijeni izrade i montaže.

Zbog visoke koncentracije gvožđa koga imaju u svom sastavu, takvi spomenici kroz par godina posive ili požute, mnogo brže propadaju usled vremenskih uslova, pa onima koji su ih platili donose dodatne neplanirane troškove. Isto važi i za druge proizvode od takvog kamena, poput klupica, posuda za cvijeće i slično.

Ako pored toga takav nikakav granit obrađuje nestručna osoba, velika je vjerovatnoća da će nadgrobni spomenik kroz svega nekoliko godina da izgubi sav svoj prvobitni sjaj i kvalitet. Usto, u nekim kamenorezačkim radnjama koriste sve moguće trikove kako bi spomenik izgledao kvalitetniji nego što jeste. Najdrastičniji primjer je potapanje kamena u ulje kako bi spomenik izgledao tamniji i kako bi se neupućenim klijentima prodao kao kvalitetan tamni granit. To što će taj spomenik da pokaže svoje mane i nedostatke već kroz godinu ili dvije, njih ne zanima previše.

Zbog svega navedenog su se kamenoresci koji drže do kvaliteta svojih proizvoda i usluga suočili sa teškim izborom kako da ostanu konkurentni na tržištu a istovremeno isporuče kvalitetan proizvod. Visoki troškovi nabavke kvalitetnog materijala i mašina za njihovu obradu, manjak radne snage i ogromni porezi i dažbine, primorali su neke od njih da smanje obim posla, pa samim tim i broj radnika, da se prilagode stanju na tržištu, neki čak da ugase biznise.

Kamenoresci koji drže do svoje reputacije nisu išli linijom manjeg otpora i nastavili su da izrađuju kvalitetne spomenike koji će tokom narednih decenija i vijekova čuvati uspomene na one kojih više nema. Pored toga, u ponudi imaju ili mogu imati i nešto jeftinije spomenike za koje će svaki pošten kamenorezac ipak reći kakav je granit od koga su izrađeni i šta porodica koja diže spomenik može očekivati.

KAKO U ZVORNIKU PRONAĆI KVALITETAN SPOMENIK I POUZDANOG KAMENORESCA?

Kada se sve o čemu smo prethodno govorili uzme u obzir, dolazi se do zaključka da ni u Podrinju nije baš lako pronaći kvalitetan nadgrobni spomenik, tj. nišan po pristupačnoj cijeni, a da se istovremeno možete pouzdati u kvalitet i dugotrajnost proizvoda za koji izdvajate realno velik iznos.

Najsigurnije će biti ako lično poznajete kamenoresca, toliko da ste sigurni da Vas neće iskoristiti ni na koji način. Ako to nije slučaj, i ako o obradi kamena razumljivo ne znate dovoljno, daćemo Vam nekoliko sugestija.

Prvo se potrudite da obiđete što veći broj kamenorezačkih radnji i da se raspitate se o vrsti materijala koje koriste, cijeni granita, te izrade i montaže kompletnog spomen obilježja. Uporedite sve navedeno kod svih kamenorezaca koje posjetite.

Zatim, na grobljima obratite pažnju na to kako izgledaju takvi spomenici koji su podignuti prije nekog vremena. Ukoliko uočite da je spomenik počeo pokazivati svoje mane, kao što je loša politura, pojava žutih fleka na spomeniku i sl, to će vam pomoći da tu kamnorezačku radnju ili taj materijal dodatno provjerite.

Osim toga, korisne informacije možete da dobijete i od poznanika ili prijatelja koji su nedavno naručivali spomenik.

Svakako pronađite vremena, jer se nadgrobni spomenik diže obično jednom u životu, za velike pare. Sigurno da ne želite da se već nakon par godina pokajete zbog svog izbora.

5/5 - (2 glasova)