Izrada i cena nadgrobnih spomenika u Beogradu

Kamenorezačke radnje, kamenoresci, nadgrobni spomenici Beograd.

Beograd, kao glavni i najveći grad u Srbiji ali i u celoj bivšoj Jugoslaviji, ima dugu tradiciju kamenorezačkog zanata i izrade nadgrobnih spomenika. Samim tim mu i ne nedostaje kamenorezačkih radnji i majstora koji se bave ovim poslom. Ranije su u Beograd dolazili vrsni klesari iz drugih gradova i regija i svojim radovima oplemenjivali ponudu nadgrobnih spomenika u prestonici. I danas u Beogradu postoji veliki broj kamenorezačkih radnji, a njihova ponuda je zaista bogata i raznovrsna. Međutim, ne mogu baš svi da se pohvale da pružaju kvalitetnu uslugu po pristupačnim cenama nadgrobnih spomenika i svojih usluga.

KAMENOREZAČKE RADNJE U BEOGRADU

Obrada kamena i izrada nadgrobnih spomenika u Beogradu razvijala se stotinama godina. Ranije su se spomenici pravili od materijala koji su bili dostupni u neposrednoj blizini, a potom su majstori počeli da uvoze mermer i granit iz drugih zemalja i time obogaćuju svoju ponudu.

Kao i u drugim mestima, klesari su u prošlosti kamen obrađivali ručno, što je bio mukotrpan i spor proces. S vremenom su počeli da koriste mašine i uređaje koji su olakšavali posao, ali i činili da nadgrobni spomenici postanu prava umetnička dela.

Cena nadgrobnih spomenika u Beogradu, kamenorezačke radnje.

Pored kvalitetnog materijala i dobre obrade, vodilo se računa i o ukrasima na spomenicima. Obeležja na spomenicima uglavnom su uslovljena verskim ili ideološkim ubeđenjima pokojnika. Pored informacija o preminuloj osobi, spomenici su obeležavani i krstovima, Davidom zvezdom, zvezdom petokrakom i drugim simbolima, a ukrašavani rozetama i raznim drugim motivima.

Verovatno najviše dokaza o veštini beogradskih majstora klesarskog zanata možete pronaći na Novom groblju, mada i na ostalim grobljima i danas postoje spomenici stari vek i po kojima zub vremena nije naneo veliku štetu, nego je spomen obeležje ostalo čuvar sećanja na preminulu osobu, pa i svedok vremena u kome je ta osoba, odnosno porodica živela.

Tradicija izrade nadgrobnih spomenika prenosila se sa dedova i očeva na sinove i unuke. Svaka sledeća generacija je uvodila neke novine kako bi se sam proces obrade, poliranja i ukrašavanja granita i mermera olakšao, te skoro doveo do savršenstva.

Ipak, tokom poslednjih nekoliko decenija stvari su počele da se menjaju. Tržištem su zavladali novopečeni kamenoresci koji ne znaju baš mnogo o samoj izradi spomenika, ali su se kupcima nametnuli jeftinijim proizvodima. Za mnoge od njih ne bi se mnogo pogrešilo kad bi se kazalo da imaju više veštine da zarade novac, nego da naprave kvalitetan proizvod.

IZBOR NADGROBNIH SPOMENIKA U BEOGRADU I OKOLINI

Beograd se, kao i većina gradova u Srbiji i okruženju suočava sa problemom nelojalne konkurencije, deficitom isključivo kvalitetnog materijala, a suficitom nekvalifikovanih kamenorezaca.

Naime, tržište je preplavljeno granitom sumnjivog kvaliteta koji najčešće dolazi iz Kine, ali čije poreklo, rudnik iz koga sirovina dolazi, često nije poznato. Međutim, takvu robu danas mnogi kamenoresci kupuju u velikim količinama, a potom je skupo prodaju krajnjem kupcu kao veoma kvalitetan granit. Neretko se uvoze i gotovi nadgrobni spomenici, pa se za ove nove kamenoresce može kazati da su više trgovci nadgrobnih spomenika nego majstori i zanatlije.

Pored toga što često uvoze loš materijal, služe se i drugim trikovima kako bi što više zaradili. Najdrastičniji primeri su kada kamen lošeg kvaliteta uranjaju u mašinsko ulje da bi dobili što tamniji izgled kamena, i takvog ga zatim prodali kao kvalitetan tamni granit. Tako tretirana, nadgrobna ploča pod uticajem vremenskih prilika već kroz par godina posvetli i razotkrije sve mane kamena.

Napuklu ili oštećenu ploču nije lako popraviti, niti zameniti. Čak i ukoliko neki kamenorezac pristane da uradi taj posao, postoji veliki rizik da će izmeštanje ploče i ponovna montaža narušiti izgled spomenika koji je prvobitno postavljen.

Naravno, u Beogradu i dalje rade kamenoresci kojima je kvalitet nadgrobnog spomenika najvažniji, iako, svoje proizvode teško plasiraju na tržištu jer većina Beograđana ipak bira jeftiniju opciju ne znajući pravu vrednost i kvalitet nadgrobnog spomenika koji kupuju.

Kamenorezačke radnje u Beogradu, cene spomenika.

Sve navedeno, uz nedostatak kvalifikovane radne snage, visoke poreze i skupe kvalitetne materijale, dovelo je u nezavidan položaj kamenoresce koji pošteno zarađuju svoj hleb. Imaju opciju da se prilagode situaciji na tržištu, da spuste cenu proizvoda na uštrb kvaliteta ili da neretko potpuno ugase radnje koje su generacijama prehranjivale njihove porodice.

U ništa boljem položaju nisu ni porodice koje naručuju spomenike kako bi sačuvali uspomenu na svoje najdraže. Pitanje je kako u moru preprodavaca pronaći one koji pošteno i kvalitetno rade svoj posao, a da takvu uslugu ne moraju da plate pravo malo bogatstvo.

KAKO ODABRATI NADGROBNI SPOMENIK?

Ako ste u narednom periodu planirali da naručite nadgrobni spomenik, a ne poznajete lično kamenoresca koji taj posao dobro radi, vrste materijala koji se koriste, kao ni sam proces obrade kamena, evo nekoliko sugestija.

Za početak bi trebalo da obiđete što više kamenorezačkih radnji u Beogradu i da se raspitate o vrsti materijala i modela koje imaju u ponudi. Obavezno pogledajte kako njihovi proizvodi izgledaju u katalogu, u radnji, ali i van kamenorezačke radnje, na otvorenom suncu, kao i na groblju.

Upravo ćete na groblju najbolje videti kako je spomenik postavljen pre par godina odreagovao na različite vremenske uslove. Ako golim okom primetite da je ploča posivela ili požutela – što se često dešava sa nadgrobnim spomenicima izrađenim od kineskog kamena, zbog velike količine gvožđa koje ima u svom sastavu – te ako uočite da je spomenik ili dodatni element nadgrobnog spomenika napukao, možda bi hteli da zaobiđete tu kamenorezačku radnju.

Još jedan način da dobijete koliko-toliko pouzdanu informaciju jeste da se obratite poznanicima koji su nedavno naručivali i postavljali spomenik. Oni će vam preneti svoja iskustva koja mogu da budu dragocena prilikom izbora kamenoresca, modela i materijala za spomenik.

S obzirom na to da nadgrobni spomenik treba decenijama pa i vekovima da čuva uspomenu na Vaše najmilije kojih više nema, ne treba da žurite s odlukom koju radnju i kakav spomenik odabrati. Budite pažljivi i istrajni, jer se spomenik obično naručuje jednom u životu i to za veliku sumu novca. Bolje je da sada razmislite o svakoj opciji, nego da se kroz par godina pokajete zbog svog izbora.

5/5 - (1 glasova)