Izrada nišana i nadgrobnih spomenika u Zenici

Izrada i cijena nišana i nadgrobnih spomenika na području Zenice i okolnih naselja.

Zenica i zenička regija je nadaleko poznata po svojim klesarima i kamenorescima. U prilog tome govore brojne kamene građevine i nekropole stećaka koje su pronađene na ovom području. Osim toga, u naselju Mošćanica vadio se sedra kamen od koga su izrađivani prvi nišani i nadgrobni spomenici kakve danas poznajemo. Zahvaljujući klesarima koji su u taj zanat ulagali mnogo truda i ljubavi, cijela ova regija može da se pohvali bogatom kulturnom baštinom.

KAMENOREZAČKE RADNJE U ZENICI I OKRUŽENJU

Na području grada Zenica i okolnim naseljima radio je veliki broj kamenorezaca koji su svoje znanje i vještine prenosili mlađim generacijama, pa je zanat izrade nišana i nadgrobnih spomenika često postajao porodičan biznis. Zenički klesari su prve nišane i spomenike izrađivali od sedra kamena. Majstori su ga izvlačili, sjekli, ručno obrađivali, a potom u njega urezivali podatke o pokojniku i druge detalje po zahtjevima porodica koje su podizali nišane ili spomenike.

Pored radionica, kamenoresci su svoje proizvode izlagali i na buvljoj pijaci u naselju Pišće, gdje su se Zeničani i stanovnici okolnih mjesta mogli upoznati sa vrstom usluge koju nude. Nešto kasnije su se u gradu pojavili izlozi sa spomenicima vrsnih zeničkih kamenorezaca.

Danas je situacija nešto drugačija. Naime, vrsne klesare uglavnom su zamijenili novopečeni kamenoresci-trgovci, koji u tom poslu vide prije svega mogućnost za dobru zaradu, a o samom zanatu ne znaju mnogo ili nimalo. Koristi se mogućnost da se komad kamena šturo obradi i preproda po višestruko većim cijenama, a pri tome ne nude kvalitet kakvom su Zeničani i građani okolnih krajeva ranije svjedočili.

Naravno, čast izuzecima koji i dalje posluju pošteno i isporučuju samo kvalitetne proizvode, ali kojih je sve manje zbog teške tržišne utakmice koju vode sa konkurencijom, koja može da spušta cijene jer koristi lošiji materijal, a to obično prećute klijentima.

Zbog svega toga danas imamo situaciju da kamenorezačke radnje koje posluju na teritoriji Zenice i u zeničkom kraju, mogu da ponude široku lepezu nišana za mezar i nadgrobnih spomenika, ali veoma različitog kvaliteta i, naravno, različitih cijena.

Sasvim je izvjesno da u zeničkom kraju i dalje postoje kamenoresci koji se trude da sačuvaju tradiciju i da svojim klijentima ponude što kvalitetnije proizvode i usluge. Za takva spomen obilježja mora da se izdvoji nešto veća suma novca u odnosu na one uvezene iz Kine ili ko zna odakle.

Cijena nišana za mezar u Zenici

Kamenoresci koji su se trudili da održe visok nivo kvaliteta našli su se u nezavidnom položaju. Skup materijal i mašine za obradu kamena, visoki porezi i manjak kvalifikovane radne snage, kao i činjenica da ne mogu da budu konkurentni trgovcima koji samo preprodaju spomen obilježja, dovela je do značajnijeg smanjenja obima posla, otpuštanja radnika, pa i gašenja porodičnih biznisa. Zbog toga su prinuđeni imati i proizvodnu liniju sa jeftinijim spomenicima, od lošijeg granita.

Kamenorezačke radnje koje drže do obraza će mušterijama u svakom slučaju reći o kakvom se materijalu je riječ, međutim, brojni kamenoresci tu nastupaju kao trgovci gdje proizvod preprodaju skuplje i u tome ne vide ništa loše.

Zbog stalne prilično loše ekonomske situacije, mnogi građani Zenice se tako nađu u dilemi šta da izaberu.

IZRADA I KVALITET NIŠANA I SPOMENIKA U ZENICI

Vremenom su na nadgrobne spomenike i nišane ručno klesani ime i prezime, datum i godina rođenja i smrti preminule osobe, te dodavana obilježja u skladu sa nacionalnim, vjerskim i drugim uvjerenjima pokojnika. Tako se na zeničkim mezarjima i grobljima mogu vidjeti brojni spomenici i nišani stari i do nekoliko stotina godina na kojima se pored informacija o pokojniku, nalaze vjerski simboli ili neki drugi ukrasni motivi. Vodilo se računa o svakom detalju, željama i mogućnostima klijenata.

Zahtjevi klijenata i situacija na tržištu su se tokom decenija mijenjali. Ručnu obradu kamena zamijenila je mašinska, a sedrasti kamen su naslijedili mermer i granit koji su se pokazali kao materijali kojima „zub vremena“ ne nanosi veću štetu, ali je obrada mermera, a naročito obrada granita, zahtjevnija od kamena koji je dostupan na našem području.

Tako smo dobili kvalitetnije nišane i nadgrobne spomenike, koji su kasnije počeli sve više da liče na kvalitetna umjetnička djela čiji je zadatak da sačuvaju divnu uspomenu na dragu osobu koje više nema. Pored toga, postali su i simboli običaja i kulture istorijskog perioda u kome su nastali.

Cijena nadgrobnih spomenika u Zenici.

Ipak, u posljednje vrijeme se zenički klesari, kao i majstori tog zanata širom Bosne i Hercegovine i regiona, suočavaju sa problemom nelojalne konkurencije. Naime, na tržištu su se pojavili uvezeni spomenici lošijeg kvaliteta, ali i dosta nižih cijena. Takvi nadgrobni spomenici se uglavnom na područje BiH uvoze iz Kine, a njihovo porijeklo – rudnici gdje je vršena eksploatacija – je zapravo nepoznato. Ono što jeste poznato je da ti nadgrobni spomenici nakon samo par godina često požute na pojedinim dijelovima zbog visoke koncentracije gvožđa u kamenu, i tako dobijemo veoma šaren spomenik.

Kvalitetan granit i mermer takođe je zamijenio onaj koji u svom sastavu ima elemente koji ne trpe razne vremenske uticaje, pa s godinama posive ili požute, pucaju i slično. Međutim, ljudi ih ipak naručuju jer su pristupačniji od spomenika i nišana od pravog granita i mermera. Nakon par godina i sami se uvjere da je trebalo da budu pažljiviji, zato što je takvim nadgrobnim spomenicima i nišanima potrebna dodatna obrada, koja predstavlja dodatni udar na kućni budžet, ako je popravak uopšte moguć i ako kamenoklesar želi da iznova obrađuje. Osim toga, svako izmiještanje i ponovna montaža spomenika predstavlja rizik da će se narušiti prvobitni izgled spomenika.

KAKO ODABRATI KAMENORESCA, NIŠAN ILI SPOMENIK?

Ako niste upoznati sa procesom obrade kamena, što je vjerovatno, prilično teško je izabrati kamenoresca koji će biti potpuno iskren sa Vama i koji Vas neće iskoristiti. Ako razmišljate o naručivanju nišana ili nadgrobnog spomenika, trebate obratiti pažnju na sledeće:

Obiđite što više kamenorezačkih radnji kako biste se upoznali sa njihovom ponudom i cijenama. Zatražite da detaljno objasne porijeklo i svojstva kamena koji vam se nudi, i zatim uporedite podatke svih kamenorezaca koje ste posjetili.

Osim toga, kvalitet njihovih proizvoda možete i trebate da provjerite i na mezarjima, odnosno grobljima. Pogledajte kako danas izgledaju spomenici koji su podignuti prije par godina. Ukoliko primjetite ozbiljnije promjene, možete razmisliti o tome da izbjegnete kamenorezačku radnju koja ih je postavila.

Možete se raspitati kakva su iskustva onih koji su nedavno naručivali spomenik. Informacije koje dobijete Vam mogu pomoći da saznate koje kamenoresce i materijale treba da izbegavate kako ne biste preplatili uslugu izrade nišana, tj. spomenika.

Spomen obilježje podižete najčešće jednom u životu i za to treba da izdvojite veću sumu novca. Svakako da ne želite da napravite grešku koja se obično ne može ispraviti kvalitetno. Na kraju krajeva, proizvod i usluga koju dobijate trebalo bi da trajno sačuva uspomenu na dragu osobu koje više nema.

4.7/5 - (4 glasova)