Izrada spomenika i kamenorezačke radnje u Doboju

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika kod kamenorezaca u Doboju

Doboj, baš kao i cijela dobojska regija gaji bogatu tradiciju klesarstva, obrade kamena, dok je izrada nadgrobnih spomenika najčešći vid kamenorezačke djelatnosti. Brojni dokazi o umijeću dobojskih kamenorezaca mogu se vidjeti na lokalnim grobljima, gdje se i danas nalaze vrlo stare spomen ploče koje, ne samo da čuvaju sjećanje na preminulu osobu, nego govore i o istorijskoj epohi dobojskog kraja, narodnim običajima i vremenu u kome su nastale.

Izrada nadgrobnih spomenika podrazumijeva dugotrajan proces o kome su, po svemu sudeći dobojski i kamenoresci iz regiona znali mnogo jer su stvarali jedinstvene spomenike koji i danas traju.

Ipak, situacija se na tržištu poslednjih godina bitno promijenila, pa se na grobljima mogu vidjeti i nadgrobni spomenici koji prilikom izrade nisu kvalitetno obrađeni ili su izrađeni od veoma lošeg materijala, pa su u svega par godina drastično promijenili svoj prvobitni izgled.

Na području grada Doboja, ali i njegove okoline radi veći broj kamenorezačkih radnji. Njihova ponuda je raznovrsna, ali bi se o kvalitetu proizvoda koji isporučuju i usluge koju nude moglo raspravljati.

KAMENOREZAČKE RADNJE NA DOBOJSKOJ REGIJI

Kao što je uobičajeno, zanat obrade kamena i vještina izrade nadgrobnih spomenika se i u Doboju prenosila s koljena na koljeno. Mlađe generacije su često od svojih očeva i djedova nasleđivale radionice, te uvodile novine kako bi unaprijedile, olakšale i ubrzale proces izrade spomenika.

Cijena nadgrobnih spomenika i nišana u  kamenorezaćkim radnjama u Doboju.

U prošlosti se za izradu nadgrobnih spomenika i nišana koristio lokalni kamen koji je bio dostupan u bližem okruženju. Kasnije su se počeli uvoziti mermer i granit, materijali koji su se pokazali vrlo otpornim na razne vremenske uslove.

Ručnu obradu zamijenilo je mašinsko rezanje, brušenje i poliranje kamena. Mnogo se pažnje poklanjalo ukrašavanju spomenika po želji porodica koje su ih podizale. U skladu sa religijskim i ideološkim uvjerenjima pokojnika spomenici i nišani su obilježavani religijskim simbolima, zvijezdama petokrakama i slično. Spomenici su se ukrašavali i drugim motivima, te su zahvaljujući trudu i umjeću dobojskih majstora klesarstva postajali prava umjetnička djela.

Kamenorezačke radnje su obično bile smještene pored groblja, ali su mušterije u izlozima u gradu mogli da vide uzorke materijala koji kamenoresci koriste, čak i čitave spomenike i dodatne elemente koje imaju u svojoj ponudi.

Doboju ni danas ne nedostaje kamenorezačkih radnji. Njihova ponuda je široka, pa skoro svako može da nađe spomenik u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Cijene se kreću od nekoliko stotina evra pa sve do nekoliko desetina hiljada evra. Ipak, niske cijene neke vrste spomenika duguju lošem kvalitetu materijala od kojih su napravljeni.

IZBOR MATERIJALA I CIJENE SPOMENIKA U DOBOJU

Zahvaljujući odgovornom i predanom radu dobojski kamenoresci su nekad bili na dobrom glasu, a porodice koje naručuju spomenike mogli su biti sigurni da će za novac koji ulažu dobiti kvalitetan nadgrobni spomenik za dugo sjećanje na dragu osobu koje više nema.

Međutim, primjetno je da su se na tržištu, ne samo u Doboju, nego i cijeloj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini pojavili materijali i spomenici lošeg kvaliteta koji više ne služe svojoj namjeni u punom sjaju duži vremenski rok.  Nažalost, izradom spomenika se sve manje bave pravi majstori klesarskog zanata.

Izrada nadgrobnih spomenika i kamenoresci u Doboju.

Naime, novopečeni „kamenoresci“ koji često nisu upoznati s procesom obradom kamena, naveliko kupuju sirovine o čijem porijeklu se ništa ne zna. Na tržište Bosne i Hercegovine iz Kine stiže jeftin granit koji se u kamenorezačkim radnjama obrađuje i „uljepšava“ kako bi se po što boljoj cijeni prodao krajnjem kupcu.

Pored toga, pojedine radnje se služe raznim lukavstvima ne bi li prikrili manjak kvaliteta ili nedostatak znanja klesara koji taj kamen obrađuje. Tako se vidno loše granitne ploče uranjaju u ulje kako bi se popunile brojne sitne pore i kako bi ploča dobila tamniju boju, koju yatim neupućenim mušterijama prodaju kao kvalitetan tamni granit.

Uvozi se granit pa čak i gotovi jeftini spomenici sa velikim procentom gvožđa. To kupac, naravno, ne može lako uočiti. Međutim, nakon dvije ili tri godine nadgrobni spomenik postaje sve žući i gubi svoj prvobitni izgled. S vremenom, pod uticajem vremenskih prilika na groblju, ovakva ploča postaje sve šarenija i neurednija.

Dodatno, brojni kamenoresci koji koriste priliku da jeftin kamen prodaju višestruko skuplje malo ili uopšte ne poznaju zanat obrade kamena čija nestručna obrada doprinosi propadanju spomenika ili nišana.

Tako izrađeni i obrađeni spomenici kroz nekoliko godina zahtijevaju intervenciju koja podrazumijeva dodatni izdatak u kućnom budžetu onih koji ih naručuju. Osim toga, ploče se ponekad moraju izmjestiti sa groblja, pa ponovo montirati nakon restauracije. Time se povećava rizik da se spomenik dodatno ošteti.

Naravno, u Doboju i okolnim mjestima i dalje ima pravih kamenorezaca koji vode računa o tome da kupcima ponude kvalitetan proizvod i uslugu. Međutim, i njih je sve manje jer zbog realnih cijena spomenika više nisu konkurentni. Kada se uzme u obzir sve navedeno, dolazi se do zaključka da danas u Doboju i uopšte čitavom regionu nije tako jednostavno pronaći pouzdanu kamenorezačku radnju, koja će napraviti kvalitetan nadgrobni spomenik, sve po nekoj razumnoj cijeni.

KAKO ODABRATI KAMENOREZACKU RADNJU I NADGROBNI SPOMENIK?

Ukoliko ste u narednom periodu planirali da naručite nadgrobni spomenik ili nišan, najbolje ćete proći ako poznajete pouzdanog kamenoresca, toliko da možete biti sigurni da Vas neće pokušati iskoristiti. Ako to ipak nije slučaj, evo nekoliko savjeta kako da kroz cijelu proceduru naručivanja spomenika prođete što bezbolnije.

Najbolje bi bilo da obiđete što više kamenorezačkih radnji kako biste se lično uvjerili kakva im je ponuda. Raspitajte se o vrsti i cijenama materijala. Pregledajte katalog, ali nemojte da propustite priliku da pogledate kako njihovi proizvodi izgledaju u izlogu, jer ćete pri dnevnoj svjetlosti lakše uočiti eventualne nedostatke na ploči koja se koristi za izradu spomenika. Nakon što uporedite šta vam svaka od tih kamenorezačkih radnji nudi, imaćete okvirnu sliku cijene nadgrobnog spomenika koji ste imali na umu.

Nakon toga ne bi bilo loše da na grobljima pogledate kako izgledaju takvi spomenici koje su ti kamenoresci montirali prethodnih par godina. Ukoliko uočite pukotine ili fleke na ploči, tj. loše obrađen spomenik ili neki njegov dodatni element, razmislite još jednom da li treba angažovati kamenoresca koji ga je izradio.

Od porodica koje su nedavno podizale spomenik možete da prikupite dragocjene informacije. Njihova iskustva Vam mogu pomoći da dobijete jasniju sliku o izgledu i cijeni nadgrobnog spomenika, izboru materijala, ali i samog kamenoresca.

Nemojte da žurite s odlukom. Dajte sebi vremena da pronađete ono što želite, po cijeni koja vama odgovara. Na kraju krajeva, najvažnije je da spomenik koji odaberete trajno čuva sjećanje na dragu osobu koje više nema.


Kamenorezačka radnja Doboj
Kamenorezac Doboj, kamenorezačka radnja
4.8/5 - (6 glasova)