Izrada i cena spomenika u Trebinju

Da je klesarstvo zanat po kome su Trebinje i šira regija prepoznatljivi svjedoče brojne kamene građevine, crkve i crkveni objekti, te stećci iz 14. i 15. vijeka. U ovom kraju postoji čak 36 kulturno-istorijskih spomenika pod zaštitom države zahvaljujući kojima možemo da se upoznamo sa bogatom prošlošću Trebinja i tog dijela Hercegovine.

Kamenorezačka djelatnost u trebinjskom kraju seže u daleku prošlost. Razvijala se stotinama godina, od ručne, do savremene, mašinske obrade kamena modernim alatima. Hercegovački klesari su zbog svojih vještina bili prepoznatljivi, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u susjednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj. Jedan od njih je nedavno čak dobio i vlastitu monografiju, a dio njegovog opusa našao se u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Tradicija izrade nadgrobnih spomenika kakve danas poznajemo svakako traje više od jednog vijeka. Tako je na jednom groblju u okolini Trebinja pronađen spomenik u obliku krsta iz 1880. godine. Ipak, treba imati u vidu da su neki nadgrobni spomenici i stariji, ali nije moguće sa sigurnošću ustanoviti kada su tačno nastali. Primjećeno je da se i u prošlosti dosta vodilo računa o detaljima i ukrasima na spomenicima. U zavisnosti od vjerskih, ideoloških i kulturnih uvjerenja pokojnika, oni su obilježavani krstovima, kružnicom sa šestokrakom zvijezdom i drugim simbolima, a ukrašavani rozetama i raznim drugim motivima.

Kamenorezački zanat se u trebinjskoj regiji često prenosio sa generacije na generaciju. Sinovi su nasleđivali poslove svojih očeva, pekli zanat, a potom se usavršavali i prilagođavali zahtjevima tržišta. Ručnu obradu zamijenila je mašinska, što je dosta olakšalo i ubrzalo sam proces izrade spomen obilježja. Blizina Jadranskog mora bila je dodatna prednost jer se kamen uvozio iz drugih zemalja. 

KLESARSKE RADNJE U TREBINJU I OKOLINI

Na području Trebinja, Bileće, Ljubinja i u čitavom regionu uostalom, u prošlosti je radio veliki broj klesarski radnji. Kamenoresci su nabavljali kvalitetan granit i mermer, vodili računa o obradi i detaljima, te svoje proizvode predstavljali u svojim radnjama, pa i izlozima u Trebinju, gdje su porodice preminulih imale mogućnost da vide uzorke materijala nadgrobnih ploča i pratećih elemenata, poput klupica, posuda za cvijeće i slično.

Kamenorezac Trebinje

I danas na ovom području posluje mnogo kamenorezačkih radnji, ali su se mnoge stvari ipak promijenile. Naime, tržište je postalo nemilosrdno prema onima koji se trude da zadrže visok stepen kvaliteta svojih proizvoda i usluga. Kvalitetan granit se sve češće zamjenjuje jeftinim kineskim granitom, što je snizilo cijenu nadgrobnih spomenika ali i kvalitet samog nadgrobnog spomenika.

Sve više je samozvanih kamenorezaca koji ne poznaju kamenorezački zanat ali razumiju trgovinu, pa su u ovom poslu pronašli pouzdan izvor zarade. Majstore klesarskog zanata zamijenili su dileri, tj. trgovci koji, željni lake i brze zarade, uvoze jeftin granit ili čak gotove spomenike od takvog granita, a zatim višestruko zarađuju na preprodaji. Pritom, rijetko hoće upoznati klijente koji zaista kamen je pitanju, zašto je jeftiniji i šta mogu očekivati od njega kroz par godina.

Naravno, čast izuzecima koji svoj hljeb zarađuju pošteno, ali njih je sve manje s obzirom na nelojalnu i nemoguću tržišnu konkurenciju.

Pojava nelojalne konkurencije je, uz visoke troškove nabavke dobrog materijala, visokih poreza i manjka kvalifikovane radne snage, dovela do gašenja mnogih klesarskih radnji na području Trebinja. Naime, dosta pravih majstora se našlo u nezavidnom položaju da biraju – da se prilagode novim okolnostima na tržištu i zanemari kvalitet, da smanji obim posla i broj radnika ili čak da prestanu da se bave kamenorezačkim poslom.

Na sreću, u trebinjskom kraju još uvijek mogu da se nađu kamenoresci koji se nisu povinovali trendu koji vlada na tržištu, pa i dalje vode računa o kvalitetu granita, mermera i drugih materijala za izradu spomenika, kao i usluge koju nude.

IZBOR NADGROBNIH SPOMENIKA U TREBINJSKOM KRAJU

Kao što smo ranije spomenuli, na području grada Trebinja i u cijeloj Hercegovini posluje veliki broj kamenorezačkih radnji. Ponuda je šarolika, različitih cijena i kvaliteta, a nadgrobni spomenik uglavnom zavisi od budžeta kojim raspolaže porodica koja podiže spomen obilježje. Tako bi bar trebalo da bude.

Na tržištu BiH i regiona sve popularniji je granit iz kineskih rudnika koji sadrži previše gvožđa, pa nadgrobni spomenici izrađeni od takvog mateijala često požute i dobiju šaren izgled već nakon par godina nakon montaže spomenika. Cijena tog mateijala je mnogo niža u odnosu na kvaitetan granit, a mnogi kamenoresci koriste priliku da ga provuku pod „tamni granit“ ne objašnjavajući pritom šta klijenti mogu očekivati od njega uskoro.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika u Trebinju i okolini.

Tržište su u posljednje vrijeme preplavili i već gotovi spomenici iz uvoza, izrađeni od istog takvog granita. Riječ je proizvodima sumnjivog kvaliteta koji najčešće stižu iz Kine, ili nepoznatog geografskog porijekla. Kamenoresci-trgovci poslednjih godina kupuju čitave kontejnere ovog kamena, bez da znaju šta je u njima, ali znaju da će sve preprodati za nekoliko puta veći iznos.

Realno govoreći, za nadgrobni spomenika treba da se izdvoji velika suma novca, pa je jeftinija ponuda uvijek interesantna. Činjenica je da su spomenici od lošijeg granita dosta jeftiniji, ali je problem što oni nisu tako postojani, a ako se pored toga pravilno ne obrade, gotovo sigurno će ubrzo izgubiti svoj prvobitan izgled. To se prečesto prećuti mušterijama, pa oni kako nisu upoznati sa industrijom obrade kamena, često kupuju jeftinije i naoko dobro.

Potrebno je pronaći izbalansiran odnos cijene, kvaliteta materijala ali i kvaliteta obrade i izrade nadgrobnih spomenika. Zato potraga za kvalitetnim nadgrobnim spomenikom po pristupačnoj cijeni obično predstavlja pravi problem.

KAKO IZABRATI NADGROBNI SPOMENIK

Ukoliko ste planirali da u narednom periodu naručite nadgrobni spomenik, imajte u vidu sve navedeno i budite vrlo oprezni. Obiđite što više kamenorezačkih radnji i pogledajte njihove ponude. Zatražite da Vam se pokaže (možda i smontira) nadgrobni spomenik od tačno tog materijala koji ste izabrali. Zatim uporedite cijene nadgrobnih spomenika (i materjale) svih kamenorezaca koje ste obišli.

Nakon toga, obiđite groblja gdje su već postavljeni nadgrobni spomenici od toga materijala, pa provjerite u kakvom su stanju. Ukoliko uočite vidljive promjene na spomenicima koji su postavljeni prije godinu-dvije, možda ćete htjeti da eliminišite tu kamenorezačku radnju kao opciju.

Raspitajte se i kod ljudi koji su nedavno naručivali nadgrobne spomenike, to takođe mogu da budu veoma korisne informacije. Njihova iskustva o izboru odgovarajućeg materijala, ali i kamenorezačke radnje koja pruža uslugu po razumnim cijenama, mogu Vam mnogo pomoći pri izboru spomen obilježja. Nemojte da žurite s odlukom zato što ovaj posao radite jednom u životu i sigurno ne želite već sledeće godine da se kajete jer ste napravili pogrešan izbor.

5/5 - (1 glasova)