Izrada i cena nadgrobnih spomenika u Nišavskom okrugu

Izrada nadgrobnih spomenika u Nišu i Nišavskom okrugu.

Grad Niš i Nišavski okrug su poznati u celoj Srbiji i regionu po viševekovnoj tradiciji obrade kamena. Tome svedoče arheološka nalazišta iz kasnog antičkog perioda, te ranovizantijska bazilika sa matrijumom za koju se veruje da potiče iz šestog veka. Na ovom području nalaze se brojne rimske nekropole, Niška tvrđava iz 17. veka, Ćele kula iz 19. veka, te drugi kulturno-istorijski spomenici koji svedoče burnoj istoriji ovog kraja.

Nisu samo građevine dokaz da se kamen u Nišu i okolini dosta koristio i obrađivao, na starim grobljima se mogu pronaći jedinstveni nadgrobni spomenici izrađeni od peščara i drugih vrsta kamena koji su u prošlosti korišteni za izradu spomenika. Za izradu nadgrobnih spomenika niški klesari su prvo koristili kamen koji im je bio dostupan u bližem okruženju, a kasnije su dopremani i drugi materijali.

KAMENOREZAČKE RADNJE U NIŠU I OKOLINI

Kamenorezački zanat se u Nišavskom kraju vekovima razvijao. Kamen se isprva ručno obrađivao i ukrašavao, male tajne zanata su se prenosile s kolena na koleno. Svaka generacija je nasleđeni posao unapređivala uvodeći inovacije zahvaljujući kojima je obrada kamena i izrada nadgrobnih spomenika bivala jednostavnija i, sasvim sigurno, dosta kvalitetnija.

Cene nadgrobnih spomenika u Nišu i Nišavskom kraju.

Vremenom je lokalni kamen zamenjen mnogo kvalitetnijim granitom i mermerom. Odmah posle industrijalizacije u Niški okrug, kao i u celu Srbiju i region, granit je počeo da stiže u blokovima, koji se potom u kamenorezačkim radnjama seku u ploče, dalje obrađuju, poliraju i dr. kako bi dobili kvalitetan finalni proizvod – nadgrone spomenike koji će postojano da čuvaju sećanje na naše voljene koji više nisu sa nama.

Danas na području grada Niša i Nišavskom kraju posluje veliki broj kamenorezačkih radnji. Neke od njih traju decenijama, dok su se drugi tim poslom počeli baviti u skorije vreme. I jedni i drugi se suočavaju sa hroničnim nedostatkom kvalifikovanih majstora. Obrada kamena nije jednostavan posao i zahteva određene veštine i veliko iskustvo, tako da kvalitet usluge i ponuda veoma šarenolika. Na žalost, kao i u svakom poslu, ima i onih koji u svemu tome vide samo dobru priliku za brzu zaradu.

KVALITET MATERIJALA ZA NADGROBNE SPOMENIKE

Na našem tržištu je razvijena mreža distribucije kvalitetnih granita i mermera koji se koriste za izradu kvalitetnih nadgrobnih spomenika. Ovi graniti imaju realnu cenu koju diktira mnogo faktora i koja se povremeno menja usled uticaja tih faktora. Kamenoresci se dovijaju da zakupe rudnike granita u Indiji ili Africi, čime je projektovana zarada očekivana. U svakom slučaju, kvalitetan granit je dostupan i cena nadgrobnih spomenika ne bi smela drastično da se menja svake sezone. U ozbiljnim kamenorezačkim radnjama se to ne dovodi u pitanje.

Međutim, izrada nadgrobnih spomenika je postala unosan biznis i kamenorezačkom delatnošću su se počeli baviti i ljudi koji znaju vrlo malo ili ništa o zahtevnom procesu obrade kamena. Ovi samozvani kamenoresci koriste verovatnu i očekivanu neupućenost mušterija kako bi im jeftine i loše granite prodali kao kvalitetan tamni granit. Pored toga, kvalitet obrade granita ne zadovoljava osnovne standarde pa su njihovi proizvodi razumljivo loši. Nažalost, vremenom su i mnogi stari kamenoresci počeli veću pažnju da posvećuju trgovini, umesto zanatu.

Naime, tržište celog regiona, pa tako i jugoistočne Srbije preplavio je kamen sumnjivog kvaliteta. Ovi graniti se u region dopremaju u kontejnerima, najčešće iz Kine, koje pomenuti kamenoresci-trgovci kupuju za male svote novca, a zatim taj kamen distribuiraju u celoj Srbiji, pa i u Nišavskom kraju, po mnogo većim cenama.

Kamenoresci i kamenorezačke radnje u Nišu i Nišavskom kraju.

Naposletku, lokalni kamenoresci koriste jeftin materijal kako bi spustili cene i pobedili konkurenciju, što je sasvim legitimno. Međutim, brojne kamenorezačke radnje koriste razne trikove kako bi taj kamen ulepšali, premazuju ga raznim proizvodima za prikrivanje nedostataka, ili za isticanje sjaja, ili čak kamen potapaju u ulje kako bi bio tamniji neko vreme. Takav granit zatim nude kao regularan crni granit koji je višestruko skuplji.

Nišlije razumljivo, kao i sav normalan svet, kupuju jeftinije usled uvek prisutnih problema sa budžetom i kupovnom moći, ne znajući šta se dešava sa tim granitom posle godinu ili dve. A dešava se da taj kamen na groblju ubrzo promeni svoj prvobitni izgled. Usled vremenskih neprilika, sve mane lošeg materijala ali i nestručne obrade kamena izađu na videlo. Spomenik posivi, na pojedinim delovima često i požuti, zbog velike koncentracije gvožđa koji kamen sadrži, a neretko se pojave pukotine u kamenu.

Ipak, naravno da u Niš i Niškom kraju ne koriste svi kamenoresci ovakve podle trikove za dodatni profit. Kamenorezačke radnje koje pošteno rade i drže do svog obraza su brojne. Nažalost, oni su u sve težoj situaciji jer se s jedne strane bore sa niskim cenama nelojalne konkurencije, dok s druge strane kvalitetan materijal i pre svega kvalitetna, stručna obrada imaju svoju realnu cenu. Svima njima, koji godinama pokušavaju da pomire ovo dvoje, zaista treba odati priznanje.

KAKO NE IZABRATI POGREŠNO?

Imajući u vidu pomenuto, danas je priličan izazov ne pogrešiti pri izboru materijala za izradu spomenika, odnosno kamenoresca kome ćemo poveriti proces izrade. Ukoliko verovatno sami ne poznajete proces obrade kamena, materijale i dr. možete se kod poznanika koji su nedavno naručivali spomenik raspitati za mišljenje i sugestije. Onaj ko je jednom prošao kroz čitav proces, zapamtiće sve probleme i prednosti s kojim se suočio, verujte.

Najsigurnije bi bilo ako lično i dobro poznajete kamenoresca, pretpostavićemo da vas u tom slučaju neće iskoristiti. Ukoliko to nije slučaj, dajte si vremena i obiđite što više kamenorezačkih radnji. U svakoj proverite ponudu u kataozima ali i njihovim izlozima, na dnevnom svetlu gde se mane lakše uoče.

Zatim isto uradite i na groblju, proverite u kakvom su stanju spomenici izrađeni od tih materijala nakon par godina. Ukoliko primetite manje ili veće mane, razmislite dodatno o tom materijalu, a možda i o kamenorescu koji je izradio i postavio spomenik.

U svakom slučaju pronađite vreme da sve proverite, zapišete, uporedite cene, kvalitet, izgled, misšljenja.. Nadgrobni spomenik čuva uspomenu na naše najbliže i on treba da stoji postojano u svom punom sjaju u decenijama, pa i vekovima koji slede. Potrudite se da za svoj novac dobijete kvalitetan proizvod i kvalitetnu uslugu.

5/5 - (1 glasova)