Izrada i cena nadgrobnih spomenika u Kragujevcu

Izrada nadgrobnih spomenika u Kragujevcu

Brojni kulturno-istorijski spomenici u Kragujevcu i kragujevačkim naseljima svedoče bogatoj istoriji ovog kraja. Običaji, kultura i tradicija sačuvani su zahvaljujući raznim svetovnim i crkvenim građevinama. U Šumaricama se nalazi najpoznatiji spomenik u Srbiji posvećen učenicima i profesorima kragujevačkih srednjih škola streljanim tokom Drugog svetskog rata.

Verovatno najznačajniji svedok jednog vremena je Staro vojničko groblje u Šumaricama, prvo takve vrste u Srbiji. Groblje je nastalo tokom srpsko-turskih ratova u 19. veku, a i sada se na nadgrobnim spomenicima mogu iščitati imena i druge informacije o stradalim oficirima i vojnicima.

Ovi objekti pokazuju i da su se u kragujevačkom kraju vekovima negovao klesarski, odnosno kamenorezački zanat i radovi u kamenu. I danas na području Kragujevca rade brojne kamenorezačke radnje od kojih neke izrađuju zaista kvalitetne kvalitetne nadgrobne spomenike i druge proizvode od kamena.

KAMENOREZAČKA DELATNOST U KRAGUJEVCU I ŠUMADIJI

Kamenorezačka delatnost se u šumadijskom kraju razvijala vekovima, a nadgrobni spomenici kakve još ponegde možemo videti na groblju su ranije pravljeni od lokalnog kamena koji je bio dostupan u regionu. Taj kamen je uglavnom ručno obrađivan, a i danas se na ponekim veoma starim spomenicima vide podaci o pokojniku sa religijskim ili drugim simbolima, kao i lepim ukrasima.

Kamenorezačke radnje i izrada nadgrobnih spomenika u Kragujevcu

Kamenoresci su vremenom unapređivali svoje veštine, pa su nadgrobne spomenike pretvarali u prava umetnička dela.

Kragujevački kamenoresci su svoje znanje i veštine prenosili na mlađe generacije. Naravno, mlađi kamenoresci su uvodili i novine kako bi pojednostavili i ubrzali proces izrade nadgrobnog spomenika.

Zahvaljujući industrijalizaciji, vremenom su ručno klesanje kamena zamenili moderni alati i mašine. Pored toga, počeli su se uvoziti kvalitetniji materijali za izradu spomenika, pre svega granit i mermer. Granit je u Srbiju počeo da stiže u blokovima, da bi se potom sekao u ploče koje kamenoresci dalje obrađuju, poliraju i dekorišu u skladu sa običajima i tradicijom, te zahtevima svojih mušterija.

Kamenorezačke radnje su obično otvarane u blizini groblja. Tu su se mušterije mogle upoznati sa njihovom ponudom, a nadgrobne spomenike, uzorke kamena i dodatne elemente su postavljali i u izlozima na prometnim lokacijama. Mušterije su mogle biti sigurne da će za svoj novac dobiti kvalitetan proizvod – nadgrobni spomenik koji će decenijama u najlepšem svetlu da čuva sećanje na naše najdraže koji više nisu sa nama.

Nažalost, to danas nije slučaj. Odsustvo bilo kakvog standarda kojim se mora ispoštovati kvalitet doveo je do veoma šarene ponude u kamenorezačkim radnjama.

Priliku su iskoristili pre svega novopečeni kamenoresci, odnosno trgovci koji su u ovom poslu pronašli svoju šansu za dobru zaradu. Oni najčešće ne znaju mnogo o kamenu, niti o samom procesu obrade granita i mermera, ali zato nabavljaju jeftin materijal, a potom ga skupo prodaju u obliku spomenika ili nekih drugih proizvoda.

Kupujući jeftine sirovine sumnjivog kvaliteta oni snižavaju cenu spomenika i dodatnih elemenata, te na taj način polako ali sigurno izbacuju vrsne kamenoresce iz posla. Kamenorezačke radnje koje su u Kragujevcu i okolnim mestima bile prepoznatljive po pružanju kvalitetne usluge imaju tek nekoliko opcija – da se prilagode stanju na tržištu, tj. da i sami počnu da koriste jeftinije materijale, da redukuju poslovanje i otpuštaju radnike ili da ugase svoju radnju.

MATERIJAL, IZRADA I IZBOR NADGROBNIH SPOMENIKA

Kao što smo ranije pomenuli, za izradu nadgrobnog spomenika u prošlosti su se koristili kvalitetan mermer, granit i drugi materijali. U proces obrade se takođe ulagalo mnogo pažnje i truda. Zato i danas na kragujevačkim grobljima postoje spomenici stari nekoliko decenija koji izgledaju skoro isto kao kada su postavljeni.

Cena izrade nadgrobnih spomenika u Kragujevcu

Ipak, promene na tržištu su dovele do uvoza jeftinog granita lošijeg kvaliteta koji se u ogromnim količinama kupuje i razvozi širom Srbije i drugih zemalja u regionu. Često se ni ne zna rudnik tj. kamenolom u kome je granit iskopan, a kamoli o koliko kvalitetnom materijalu je reč.

Takav granit, najčešće iz kineskih rudnika, teško odoleva različitim vremenskim prilikama. Zbog velike količine gvožđa ploče požute, a neretko i posvetle zato što su pre postavljanja uranjane u mašinsko ulje da bi kupcu delovale tamnije. Ovakvi spomenici češće pucaju, te s vremenom naprave još veći problem porodici koja ga je naručila.

Međutim, zbog slabe platežne moći u regionu i Kragujevčani se često odlučuju za kupovinu ovih jeftinijih spomenika. Ta odluka se nakon nekoliko godina pokaže pogrešnom, zato što na svetlo dana izađu svi nedostaci tih ploča i dodatnih elemenata. Da bi se takav spomenik obnovio, ukoliko je uopšte tako nešto moguće, potrebno je vreme i dodatni novac.

Pored navedenog, u kragujevačkim kamenorezačkim radnjama mogu se pronaći i gotovi nadgrobne spomenici uvezeni iz Kine. I ovde je problem što ni sam kamenorezac, tj. preprodavac ne zna odakle je granit niti kakav tačno je materijal od koga je izrađen nadgrobni spomenik.

Na sreću, u Kragujevcu još uvek ima kamenorezaca koji su posvećeni zanatu, koriste proverene materijale i koji izrađuju kvalitetne nadgrobne spomenike, po pristojnim i realnim cenama.

KAKO IZABRATI KVALITETAN NADGROBNI SPOMENIK?

Naručivanje spomenika, tj. Izbor materijala i kamenoresca kome ćete taj posao poveriti nije ni malo lak zadatak s obzirom na to čega sve ima na tržištu.

Najbolje bi bilo da obiđete što više kamenorezačkih radnji i raspitate se o tome kakav materijal koriste za izradu spomenika. Pogledajte njihove kataloge i ono što vam nude u samoj radnji. Nemojte da vas mrzi da obratite pažnju na to kako izgledaju uzorci koji stoje u dvorištu radnje, jer ćete tako na dnevnoj svetlosti primetiti moguće nedostatke, poput loše politure ili čak sitnih pukotina i slično.

Proverite i na lokalnim grobljima kako izgledaju spomenici koji su montirani pre nekoliko godina. Ako vidite da je ploča pobelela, požutela ili napukla, tj. ako dodatni elementi, poput klupica, cvećnjaka i slično, ne izgledaju baš dobro, potrudite se da saznate ko je izradio spomenik i tu kamenorezačku radnju možda izostavite sa svog spiska.

Dragocena su i iskustva njihovih mušterija. Razgovarajte o ovim stvarima sa ljudima koji su nedavno podizali spomenik. Moguće je da će vam oni sugerisati na zamke koje treba da izbegnete. 

Ne bi trebalo da žurite s odlukom zato što nadgrobni spomenik treba da na duže staze sačuva uspomenu na nekog koga ste voleli, a ko više nije sa vama. Birate ga i postavljate verovatno samo jednom u životu i trebalo bi da za uloženi novac dobijete pravu vrednost nadgrobnog spomenika, u svakom smislu.

5/5 - (1 glasova)