Izrada i cena nadgrobnih spomenika u Srbiji

Izrada nadgrobnih spomenika na teritorije Republike Srbije je ima vekovnu tradiciju. Isprva zanat koji su obavljali tek pojedini, najbolji majstori, potom siguran posao koji se u 20. veku proširio po celoj teritoriji države i regiona, danas bizarno predstavlja unosan biznis za jedne, a tek puko preživljavanje za druge.

Razloga za to je mnogo, pre svega odsustvo standardizacije proizvoda, nebriga države i odgovornih, i potpuno odsustvo moralnih pristupa pojedinaca. Kamenorezačke radnje već dve-tri decenije niču jedna za drugom ali tek pojedini kamenoresci se mogu zaista podičiti pravim znanjem u oblasti obrade kamena.

Kamenorezačke radnje u Srbiji

Tradicija izrade nadgrobnih spomenika kakve danas poznajemo na području Srbije duga je par stotina godina. Međutim, arheolozi su u selu Brestovik otkrili rimsku grobnicu za koju se veruje da je podignuta između 3. i 4. veka. Grobnica se sastoji iz trema, srednje odaje sa nišama na severnoj i južnoj strani, te grobne odaje sa prostorom za sahranjivanje. Veruje se da je pripadala rimskoj plemićkoj porodici, a danas se smatra najstarijim spomenikom kulture u Srbiji.

Kamenorezački zanat u Srbiji se prenosio sa kolena na koleno. Sinovi su od očeva i dedova nasleđivali radionice, ali svaka generacija je usvajala nove tehnologije obrade kamena zahvaljujući kojima je proces izrade nadgrobnih spomenika postajao jednostavniji, brži i kvalitetniji. Kamenoresci su najpre ručno obrađivali lokalni kamen koji im je bio dostupan, a kasnije su se počeli uvoziti mermer i granit koji su se pokazali kao najbolji materijali za izradu spomenika.

U Srbiji se kamenorezački zanat tako razvijao vekovima, a o veštinama srpskih kamenorezaca pričalo se i van granica zemlje. Na grobljima se i danas mogu naći spomenici stari stotinu i više godina kojima zub vremena nije naneo veliku štetu.

Kamenorezačke radnje u Srbiji

Ipak, situacija se tokom nekoliko poslednjih decenija drastično promenila. Nivo kvaliteta spomenika i pratećih elemenata je narušen iz više razloga. Jedan od glavnih jeste pojava novopečenih kamenorezaca koji su u ovoj, nekada časnoj delatnosti, pronašli siguran izvor zarade i nastupaju na tržištu kao trgovci tek. Mnogi od njih uopšte ne poznaju proces obrade kamena i njihovi proizvodi na zadovoljavaju osnovne standarde kvalitetne izrade spomenika.

Računica im je jednostavna – granit i mermer koji kupuju treba prodati po višestruko većim cenama u formi nadgrobnih spomenika i drugih proizvoda od kamena. Tako su tržište i groblja u Srbiji i regionu preplavili nadgrobni spomenici izrađeni od veoma lošeg, najčešće kineskog kamena, koji se nabavlja po najnižim cenama.

Ono što brojni kamenoresci nažalost propuste da naglase svojim mušterijama je o kakvom kamenu je reč i koje su mu mane. Naprotiv, mnogi će da ga prodaju kao kvalitetan tamni granit, po standardnim cenama. Taj kamen posle par godina praktično posivi ili čak požuti, zbog velike količine gvožđa koji sadrži, pa možete zamisliti gnev i ozlojeđenost porodica koje su podigle nadgrobni spomenik.

Pored toga, ti nazovi kamenoresci koriste čitavu lepezu trikova kako bi loš kamen predstavili kvalitetnim i dobili za njega višestruko veću cenu od njegove stvarne vrednosti. Mnogi idu toliko daleko u tome da kamen potapaju u ulje kako bi upio tamniju boju i tako sakriju sve mane lošeg kvaliteta ili loše obrade kamena. To što će se na groblju to vratiti u prvobitno stanje nakon samo par godina njih ne zanima previše.

Takva nelojalna konkurencija je vremenom ugušila kamenoresce koji su svoj hleb zarađivali pošteno. Naravno, moramo naglasiti da i danas ima kamenorezačkih radnji koje drže do svog imena i svojih proizvoda, koji svoj hleb zarađuju časno i pošteno. Međutim, njih je sve manje jer je praktično nemoguće u nedogled spuštati cene nadgrobnih spomenika sa isključivo kvalitetnim granitom u ponudi. Tako mnoge, i dalje pouzdane kamenorezačke radnje nekako balansiraju odnos cene i kvaliteta, čak i u takvoj neravnopravnoj tržišnoj borbi.

Upravo zahvaljujući najviše ovoj pojavi mnoge kamenorezačke radnje u Srbiji, koje su decenijama izrađivale kvalitetne spomenike, morale su da ugase svoje poslove.

Ta situacija nije izazvala glavobolju samo njima, nego i porodicama koje naručuju spomenike za svoje najmilije. S obzirom na to da većina ljudi ne ume da prepozna kvalitetan granit ili mermer, kao što ne poznaje ni sam proces obrade kamena, što je naravno sasvim razumljivo, lako postaju mete kamenorezaca koji nemaju moralnh dilema.

Danas, da biste u širokoj ponudi odabrali nadgrobni spomenik i kamenoresca kome ćete poveriti zadatak da ga izradi, potrebno je uložiti mnogo vremena i imati mnogo sreće.

Najbolje ćete proći ako lično poznajete kamenoresca. Ipak, ako to nije slučaj, trebalo bi da obiđete što više kamenorezačkih radnji, pogledate kataloge i ponudu u izlozima. Zatim uporedite sa već postavljenim spomenicima u groblju koji su podložni vremenskim prilikama.

Osim toga, raspitajte se kod porodica koje su nedavno podizale spomenike kakva su njihova iskustva. Oni mogu iskreno reći na šta da obratite pažnju, tj. kog majstora treba da izbegavate.

Cena nadgrobnih spomenika u Srbiji

Vrlo je nezahvalno govoriti o tome koliko košta izrada i montaža nadgrobnih spomenika na području cele Srbije, s obzirom na to da cene nadgrobnih spomenika variraju od regije do regije, od grada do grada, naposletku od jedne do druge kamenorezačke radnje.

Cene materijala za nadgrobne spomenike nisu iste, niti se sama usluga izrade spomenika naplaćuje isto. Dakle, bez predračuna se ne može precizno odrediti o kolikom se tačno trošku radi. Kada odabranom kamenorescu objasnite šta tačno želite, tj. kada izaberete vrstu kamena, oblik spomenika, prateće elemente i slično, on će vam dati okvirnu cenu takvog spomenika, a zatim možete raditi na detaljima, izboru materijala, dizajnu, slikama, slovima i dr.

Cene nadgrobnih spomenika se na tržištu kreću od par stotina evra do par desetina hiljada evra, sve u zavisnosti od želje porodice koja naručuje nadgrobni spomenik.

Beograd
Novi Sad
Kragujevac
Niš
Kraljevo