Izrada nadgrobnih spomenika u Zagrebu i zagrebačkoj županiji

Nadgrobni spomenici, klesarske radnje u Zagrebu.

Grad Zagreb, baš kao i čitava središnja Hrvatska gaje dugu tradiciju obrade kamena i izrade nadgrobnih spomenika. Jedan od dokaza su nadgrobni spomenici iz Lobora, mjesta šezdesetak kilometara udaljenog od glavnog grada Hrvatske, izrađeni od vapnenca, pješčenjaka i mramora iz drugog, odnosno trećeg stoljeća.

Riječ je o kulturno-historijskom dobru koje pomaže arheolozima i povjesničarima da bolje upoznaju život i umjetnost panonsko – noričkog stanovništva u provinciji Panonija. Vjeruje se da je u današnjoj općini Lobor u Hrvatskom zagorju u okviru kamenoloma postojala klesarska radionica koja je izradila te spomenike od velikog povijesnog značaja.

Nije samo ovo arheološko nalazište dokaz da se u kopnenom dijelu Hrvatske kamen kvalitetno obrađivao, baš kao i na Jadranu. Postoje i brojne druge svjetovne i crkvene građevine i nadgrobni spomenici koji govore u prilog činjenici da je klesarstvo bilo vrlo značajna grana gospodarstva u ovom dijelu Hrvatske.

RAZVOJ KLESARSTVA U GRADU ZAGREBU I OKOLICI

S obzirom na to da je Zagreb najveći i glavni grad Hrvatske, te gospodarsko, upravno, znanstveno, kulturno i svako drugo sjedište Županije i Republike, ne čudi što se upravo i klesarska djelatnost kao zanat, obrt i umjetnost tu razvijala desetljećima.

Klesarske radionice Zagreb

Nadgrobni spomenici kakve danas poznajemo su u ovom dijelu Hrvatske u prošlosti izrađivani od vapnenca, pješčenjaka i drugih vrsta kamena koje su bile lako dostupne. Kamen se najprije ručno obrađivao, a na tim spomenicima su se pored osnovnih podataka o pokojniku nalazili i religijski i drugi simboli.

Industrijalizacijom i razvitkom tehnologije, ručnu obradu kamena su zamijenili strojevi, a počele su se uvoziti i druge, kvalitetnije vrste kamena, poput mramora i granita koji su se pokazali kao materijali izrazito otporni na različite vremenske uvjete.

Kamen se u Hrvatsku i Zagreb dopremao u blokovima, a potom se dalje distribuirao, sjekao na ploče, polirao, obrađivao i na kraju u klesarskim radionicama ukrašavao po zahtjevima obitelji koje su podizale spomenike za svoje voljene.

Zagrebački klesari su dosta pažnje posvećivali svakom detalju, a bili su pravi majstori svog zanata. Pored toga što su svoje znanje i iskustvo prenosili na sljedeće naraštaje, nerijetko su u svojim radionicama zapošljavali mlade talentirane i školovane klesare, koji su dalje modernizirali proces obrade kamena i stvarali prava mala umjetnička djela.

Zato se neke klesarske radionice mogu pohvaliti da traju pola stoljeća, pa čak i da su u vlasništvu iste obitelji.

KAMENOKLESARSKE RADIONICE U ZAGREBU

Dugu tradiciju klesarskog zanata Zagreb duguje, u prvom redu, majstorima koji su kvalitetno radili svoj posao. Obitelji koje su naručivale spomenik bile su sigurne da će za svoj novac dobiti prvoklasnu uslugu i kvalitetan proizvod. Zahvaljujući dobrom glasu i zasluženom povjerenju, kamenoklesari u Zagrebu i okolici mogli su od svog obrta živjeti pristojno.

Međutim, danas se provjereni klesari u Zagrebu, kao i njihove kolege diljem Hrvatske suočavaju sa najezdom samozvanih klesara koji već godinama otvaraju klesarske radnje kao na traci. Njihov proračun je jednostavan – jeftin granit iz sumnjivog porijekla preprodati kroz spomenike i brojne radove u kamenu po višestruko većim cijenama.

Radi se zapravo o običnim trgovcima koji su u klesarskom obrtu pronašli odličan izvor prihoda, dok o obradi kamena znaju tek malo ili nimalo, a o umjetničkom dojmu i kvalitetu izrade da ne govorimo. Ovi klesari-trgovci drastično snižavaju cijenu finalnog proizvoda kako bi neutralizirali ili potpuno eliminirali konkurenciju

Zbog takvog nastupa na tržištu, vremenom su preuzeli klijente koji, razumljivo, nisu upućeni u proces obrade granita, a cijena, opet razumljivo, kod većine obitelji igra veliku ako ne i najveću ulogu.

Posledica svega je da smo došli u situaciju da iskusni klesari teško mogu da opstanu na takvom tržištu, pa čak i do gašenja obrtničkih radnji koje su postojale desetljećima. Ostala im je mogućnost da snize cijene svojih proizvoda, a to mora biti ili na račun kvalitete izrade ili kvalitete materijala od kojih je izrađen nadgrobni spomenik.

Iako na području grada Zagreba i zagrebačkoj županiji naravno i danas ima kvalitetnih klesarskih radionica i pouzdanih klesara, mnogi su nažalost izgubili bitku da naprave ravnotežu između kvalitete i cijene nadgrobnih spomenika, pa su bili prinuđeni da zatvore svoje radionice.

IZBOR NADGROBNIH SPOMENIKA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

Na grobljima u Zagrebu i okolici mogu se vidjeti spomenici stari po nekoliko desetljeća koji izgledaju jednako dobro ili čak bolje od onih koji su postavljeni prije nekoliko godina. Razlog za to je što su izrađeni od kvalitetnog kamena i što je u njihovu izradu uloženo mnogo rada, znanja.

Izrada i cijena nadgrobnih spomenika kod klesara u Zagrebu i zagrebačkoj županiji.

Danas mnoge kamenoklesarske radionice u Zagrebu nude vrlo jeftine proizvode koji cijenu duguju granitu lošeg kvaliteta. Riječ je o kamenu iz uvoza kupljenom na količinu koji je u hrvatske luke stiže u kontejnerima, najčešće iz Kine. Uslijed različitih vremenskih prilika nadgrobni spomenici izrađeni od takvog materijala brzo mijenjaju svoj izgled.

Ne treba im mnogo da posive ili čak požute usled velike koncentracije željeza, pa tako naprave veliki problem ljudima koji su ih naručili i platili. Ukoliko se tome pridoda i nestručna obrada kamena, sa sigurnošću možemo kazati da će takav nadgrobni spomenik kroz godinu-dvije biti pravo ruglo u groblju.

Pored navedenog, primjetan je i uvoz gotovih spomenika iz Kine i drugih zemalja, uglavnom od sličnog materijala. Porijeklo sirovine od koje su izrađeni često je nepoznato.

KAKO IZABRATI SPOMENIK I POUZDANOG KLESARA U ZAGREBU?

Naravno da u Zagrebu nije nemoguće pronaći kvalitetnu klesarsku radnju, srećom ima ih još. Međutim, jednako je moguće nabasati na gore pomenute klesare-trgovce, što svakako ne želite. Cilj je da se pronađe pouzdan klesar, koji isporučuje kvalitetno izrađen proizvod, od kvalitetnih materijala, i da pritom cijena nadgrobnog spomenika bude realna.

Ako razmišljate o naručivanju nadgrobnog spomenika, a niste upućeni u karakterstike granita i proces obrade kamena, trebalo bi da uradite sledeće:

Vaš prvi zadatak je da obiđete što veći broj klesarskih radionica u Zagrebu i okolici. Provjerite kakvim sirovinama, tj. materijalima raspolažu i odakle je taj kamen stigao u njihove radionice.

Usporedite cijene njihovih proizvoda i usluga uzimajući u obzir vrstu granita, željene dimenzije spomenika, propratne elemente i slično.

Nakon toga, obratite pažnju kako na groblju izgledaju njihovi spomenici koji su podignuti prije nekoliko godina. Ukoliko sami uočite da je ploča pobijelila ili požutila ili da su na njoj vidljive pukotine ili druge vrste promjena, razmislit ćete da li je klesar koji ju je postavio pravi izbor za vas.

Korisne savjete možete dobiti i od obitelji koji su u skorije vrijeme naručivale spomenike za svoje pokojnike. U razgovoru s njima mogli biste saznati kakva iskustva imaju s pojedinim radionicama ili klesarima.

Na kraju, osnovna uloga spomenika je da na što duži vremenski razdoblje sačuva sjećanje na osobu koje više nema, zato odluka o tome kog ćete kamenoklesara odabrati, tj. za koju vrstu spomenika ćete se odlučiti, ne treba da bude donesena preko noći.